Caută
Close this search box.

NATO, gata să ofere sprijinul necesar Poloniei dacă îl va cere

stoltenberg

NATO este pregătită să ofere sprijin Poloniei ”dacă se va dovedi a fi necesar”, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu preşedintele polonez Andrzej Duda, transmite AFP.

”Nu suntem supuşi unui atac şi nu ne confruntăm cu o ameninţare militară directă. Aşadar, nu există nici un motiv pentru a invoca articolul 4 din tratatul” Alianţei, a declarat Duda.

Acest articol permite statelor membre ale NATO să ceară convocarea unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord asupra ”oricărei chestiuni care priveşte securitatea unei ţări membre”.

”Polonia a reuşit până în prezent să gestioneze problema fără implicarea directă a NATO”, a remarcat Stoltenberg.

”Urmărim evoluţia situaţiei şi suntem pregătiţi să oferim sprijinul necesar dacă Polonia îl va cere”, a adăugat el.

În acest timp, preşedintele polonez a criticat ”atacul civil” organizat la frontiera poloneză cu migranţi împinşi de militari belaruşi şi ”consolidarea dispozitivului militar rus în regiune”.

”Nu este nici o îndoială că aceste acţiuni diferite sunt coordonate şi NATO trebuie să-şi sporească vigilenţa, întrucât ea este responsabilă pentru securitatea aliaţilor”, a atras atenţia Andrzej Duda.

El a propus consolidarea temporară a prezenţei militare a NATO pe flancul estic prin ”desfăşurarea unor unităţi suplimentare şi consolidarea misiunilor de poliţie aeriană”.

”Rămânem vigilenţi”, i-a răspuns Jens Stoltenberg.

”Condamnăm acţiunea regimului Aleksandr Lukaşenko ce exploatează migranţii într-o manieră cinică şi inumană pentru a exercita o presiune împotriva ţărilor Alianţei şi suntem pregătiţi să le ajutăm”, a completat acesta, citat de Agerpres.

Secretarul general al Alianţei a reînnoit oferta de dialog adresată Moscovei cu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pentru calmarea tensiunilor şi evitarea oricărui incident, în contextul consolidării prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina.

”Dar Rusia nu a răspuns favorabil acestei oferte”, a declarat Stoltenberg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri