Caută
Close this search box.

Preşedintele PSD al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, de mână cu Zhang Gaoli, violatorul lui Shuai Peng

Valeriu Zgonea

Zhang Gaoli (75 de ani) este fostul prim-vicepremier al Chinei acuzat de tenismena Shuai Peng că a abuzat-o sexual. Politicianul considerat a fi unul dintre cei mai puternici în istoria recentă a Chinei este acuzat, printre altele, de genocid, tortură și crime împotriva umanității.

La scurt timp după declarațiile făcute de Shuai Peng (35 de ani), sportiva a dispărut fără urmă cauzând un val de revoltă la nivel internațional.

Zhang Gaoli a ocupat funcția de prim-vicepremier între 2013 și 2018, fiind considerat în perioada respectivă unul dintre cei mai puternici șapte oameni politici din China.

În vremea mandatului său, Zhang Gaoli a fost acuzat la nivel internațional de tortură, genocid și crime împotriva umanității.

Faptele au legătură cu mandatul său de secretar adjunct al Comitetului Partidului Comunist Chinez din provinciile Guangdong, Shandong, și din municipiul Tianjin.

Atunci a organizat câteva campanii dure pentru eradicarea grupării Falun Gong, acțiune începută în 1999 de Jiang Zemin și soldată cu moartea a zeci de mii de practicanți, precum și întemnițarea și torturarea a câtorva zeci de milioane, aminteşte Ziare.com.

Unul dintre aparatcicii lui Jiang Zemin, primarul Beijingului, Bo Xilai, este celebru pentru episodul dispariţiei iubitei sale, care ulterior a reapărut în expoziţia „The Circle of Life”, ce folosea corpurile unor morţi, pentru a explicita anatomia corpului uman. În septembrie 2013. Xilai a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Faptele lui Gaoli au stârnit un val de proteste în toată lumea, inclusiv la New York, în 2014, atunci când liderul chinez a participat la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

În ciuda imaginii extrem de proaste și a tensiunii internaționale, Zhang Gaoli a fost „curtat” intens la New York de liderul delegației României, fostul premier PSD Victor Ponta, care s-a fotografiat alături de controversatul politician chinez și l-a invitat să ne viziteze țara câteva zile mai târziu.

„Sunt foarte fericit că veți vizita țara mea, dar îmi pare foarte rău că nu voi fi acolo, pentru a va întâmpina personal. Să fiți sigur, însă, că vicepremierul Liviu Dragnea și președintele Parlamentului va așteaptă și sunt sigur că veți avea o vizită de succes”, i-a spus Ponta vicepremierului chinez, în timpul discuției.

Într-adevăr, Zhang Gaoli a fost primit câteva zile mai târziu la București, de o delegație condusă de vicepremierul PSD, Liviu Dragnea, care a încercat în timpul în care a exercitat funcții de conducere la nivelul statului român să stabilească relații comerciale de anvergură cu China.

Din delegația care l-a primit pe Zhang Gaolia făcut parte și președintele Camerei Deputaților, pesedistul Valeriu Zgonea. Acesta a postat pe pagina personală de Facebook o fotografie, în care apare ținându-se de mână cu liderul comunist chinez.

Zgonea a scris atunci emoționat, pe rețeaua socială:

„Relația tradițională dintre România și China impune, în anul 2014, activarea colaborării între legislative (sic!) țărilor noastre. Cunoașterea mecanismelor care stau la baza legislației românești, precum și a cadrului juridic generat de Adunarea Națională Populară, vor (sic!) face posibilă trecerea la o etapă concretă a proiectelor economice angajate între țările noastre”.

Mesajul scris atunci de Zgonea a dispărut între timp, de pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri