Caută
Close this search box.

Prima convorbire telefonică între Nicolae Ciucă și premierul Republicii Moldova

nicolae ciucă

Premierul României Nicolae-Ionel Ciucă, a avut o primă convorbire telefonică oficială cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță.

Cei doi șefi de guvern au discutat despre prevederile Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova, semnată la 23 noiembrie 2021, a anunțat Guvernul României pe Facebook.

„Am transmis deschiderea și disponibilitatea României pentru Republica Moldova, urmând ca, în perioada următoare, să stabilim și o întrevedere oficială”, se arată în scurta informare transmisă de noul executiv de la Palatul Victoria.

Premierul Gavriliţă l-a felicitat pe omologul său, odată cu numirea în funcţie, i-a urat succes în activitate şi a apreciat ajutorul acordat de partea română Republicii Moldova pentru gestionarea crizei energetice şi a celei legate de COVID-19, se arată într-un comunicat al Guvernului Republicii Moldova, citat de Agerpres.

De altfel, Republica Moldova ocupă un loc special pe agenda noului Guvern al României. Conform programului de guvernare 2021-2024 al Guvernului Ciucă, care a primit joi votul de încredere din partea parlamentarilor români, România va pune prioritate pe susținerea integrării europene a Republicii Moldova și va susține programul de reforme pro-democratice, dezvoltând proiecte ce țin de domeniile energetice sau de gazele naturale și promovând identitatea și valorile românești.

Un proiect important prevăzut în program, mai exact în Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport pentru creșterea capacității disponibile pentru comerțul transfrontalier, este Linia Electrică Aeriană 400 kV Suceava-Bălți, notează publicația Deschide.md.

Potrivit programului de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR, în perioada 2021-2024 rețeaua românească de transport al gazelor naturale are în dezvoltare avansată mai multe proiecte, în valoare totală de 401.602.060 lei, printre care și „dezvoltări ale Sistemului Național de Transport în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum și al asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, în punctul de interconectare dintre sistemele de transport al gazelor naturale ale României și R. Moldova”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri