Caută
Close this search box.

Primul antiviral creat pentru Covid va fi disponibil în curând și în România

Primul antiviral sub formă de pastile, creat special pentru formele uşoare şi medii de COVID, a intrat în evaluare de urgenţă la Agenţia Europeană pentru Medicamente. Ministerul Sănătății de la noi a început demersurile pentru ca bolnavii să-l primească imediat ce va fi disponibil.

Studiile pe pacienţi cu SARS-CoV-2, care au cel puţin un factor de risc pentru forme severe, au arătat că Molnupiravir poate să scadă la jumătate riscul de deces sau de spitalizare. Aceasta, dacă este luat imediat după un test COVID pozitiv și până la 5 zile de la debutul simptomelor.

„Împiedică intrarea virusului la nivelul celulelor şi complicaţiile care, în general, apar, după cum bine ştim, după ziua a cincea sau chiar după o săptămână. E un tratament eficient la debutul bolii, ceea ce înseamnă că ar fi bine cât mai repede, în momentul în care apare simptomatologia, să pot să-l folosesc”, declară Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist, director medical, Institutul „Matei Balş”, potrivit TVR.

Marea Britanie este primul stat din lume care a aprobat antiviralul. În SUA, o decizie este aşteptată luna aceasta. Între timp, şi Agenţia Europeană pentru Medicamente a început evaluarea Molnupinavir pentru utilizarea în regim de urgenţă, în contextul creşterii numărului de infectări şi de decese în Europa.

Agenţia vrea să susţină autorităţile naţionale care ar putea decide să fie utilizată terapia înainte de autorizaţia oficială de punere pe piață.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: ”Noi suntem în contact permanent şi facem tot ceea ce ţine de noi şi ceea ce se poate face în momentul de faţă pentru că atunci când vă fi disponibil, şi România să poată să beneficieze. Am făcut deja demersurile iniţiale”.

„Ajută la reducerea formelor severe de boală şi a deceselor, dar vaccinarea previne aceste lucruri. Vaccinarea este în continuare prioritatea pentru a preveni boala. E însă bine să avem opţiuni suplimentare de tratament”, spune Heather Papowitz, expert OMS detaşat în România.

Potrivit unor surse Reuters citate de TVR, Agenția Europeană va da undă verde, săptămâna aceasta, şi pentru două terapii cu anticorpi monoclonali, folosite deja pentru pacienții COVID cu risc de forme severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri