Caută
Close this search box.

PSD vrea la guvernare, ca să modifice Constituţia, pentru ca preşedintele să fie ales de Parlament

psd

Una dintre prioritatile PSD la negocierile cu PNL va fi modificarea Constitutiei astfel incat Romania sa nu mai fie republica semi-prezidentiala ci republica parlamentara. In republica parlamentara, presedintele este ales de Parlament si are un rol decorativ.

PSD a format doua echipe de negociere, una pe plan politic si una privind modificarea Constitutiei. PSD vrea ca, din 2024, presedintele tarii sa poata fi ales de Parlament. In republica parlamentara, presedintele ar avea atributii mult mai reduse decat cele de acum.

Prim-vicepresedintele PSD Sorin Grindeanu a confirmat ca PSD urmareste modificarea Constitutiei insa a negat ca pesedistii au discutat despre reducerea atributiilor presedintelui tarii.

„S-a discutat despre aceasta comisie, s-a discutat despre faptul ca Romania are nevoie de o reasezare inclusiv din punct de vedere constitutional, dar nu s-au pus niciun fel de bariere de negociere peste care sa trecem sau nu.

Mai mult decat atat, in 22 noiembrie, daca nu ma insel, se implinesc 30 de ani de la adoptarea primei Constitutii de dupa Revolutie. Cred ca ar putea fi un moment important de dezbatere in Parlamentul Romaniei apropo de limitele si de actualitatea Constitutiei fata de realitatea din Romania. Eu cred ca e important, fara pasiuni, sa discutam despre actualitatea acestei Constitutii din 1991”, a declarat Grindeanu, luni.

Chestionat daca este obiectivul PSD sa reduca atributiile Presedintelui Romaniei, prin modificarile aduse Constitutiei, Sorin Grindeanu a replicat: „Nu, tocmai v-am spus, nu este un obiectiv”.

„Nu am discutat despre aceste limite, dar am discutat despre sincopele, daca vreti din Constitutie, si pe care le vedem cu totii. Vedem cu totii cat de des este intrebata Curtea Constitutionala pe diverse spete, cat de des apelam la juristi sa clarifice anumite aspecte din Constitutie.

De aceea eu cred ca e absolut normal sa avem aceasta discutie despre Constitutie, la 30 de ani de la cea din 1991 si daca aceasta Constitutie mai corespunde realitatilor Romaniei de astazi. Despre asta vorbim.

Nu vreau sa fiu gresit inteles si sa spun ca – da, PSD vrea ceva si de la acel punct noi nu abdicam. Nu nu e cazul. Nu am discutat despre asa ceva”, a sustinut Grindeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri