Caută
Close this search box.

”Statul liber Florida” a decis: Angajatorii NU au voie să le ceară angajaților să se vaccineze

Statul american Florida a interzis şcolilor şi firmelor să le ceară angajaţilor să se vaccineze împotriva COVID-19, şi a iniţiat posibila retragere din agenţia federală de protecţie la locurile de muncă, transmite vineri Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernatorul Ron DeSantis, un republican din aripa de dreapta, văzut ca un potenţial candidat la preşedinţia SUA, a semnat joi pachetul de reglementări adoptat de legislativul din Florida.
‘Ne asigurăm că oamenii au dreptul să-şi câştige existenţa, oamenii au dreptul să fie protejaţi la locul lor de muncă şi părinţii sunt protejaţi spre a putea hotărî cum sunt crescuţi copiii lor’, a spus DeSantis.

Într-un anunţ ulterior pe Twitter despre semnarea noilor legi, guvernatorul s-a referit la ‘statul liber Florida’.

Noua lege a atras imediat condamnări din partea unor oficiali din sănătate şi a unor lideri democraţi. ‘Oare ce ar putea să meargă rău …’, a scris guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, pe Twitter.

Pachetul de reglementări a fost adoptat într-o sesiune specială de trei zile a legislativului din Florida, dominat de republicani şi convocat de DeSantis cu scopul de a împiedica obligativitatea vaccinării impusă de guvernul federal.

Noile legi le permit angajatorilor să le ceară angajaţilor să se vaccineze, dar le şi impun acestora să le permită oamenilor să refuze din motive religioase, medicale sau de altă natură. Persoanele care au avut COVID-19 vor fi exceptate.

Angajatorii care refuză să permită exceptările pot primi amenzi de până la 50.000 de dolari.

Totodată, noile reglementări le interzic entităţilor guvernamentale să le ceară angajaţilor să se vaccineze.

Autorităţile şcolare districtuale nu le pot cere profesorilor sau elevilor să se vaccineze sau poarte mască, iar elevilor care au venit în contact cu persoane infectate să intre în carantină.

Pe de altă parte, legislativul Floridei a cerut ca biroul guvernatorului să elaboreze un plan de înfiinţare a unei agenţii proprii de protecţie a lucrătorilor, care să înlocuiască autoritatea Administraţiei federale pentru sănătate şi siguranţă ocupaţională.

Florida este unul din cele şapte state conservatoare care au dat în judecată agenţia federală pentru a o opri să impună obligativitatea vaccinării decisă de administraţia Biden.

În jur de 61.000 de persoane au murit de COVID-19 în Florida, al treilea cel mai populat stat american, însă în ultimele săptămâni numărul cazurilor noi de infectare a scăzut considerabil după creşterea din vară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri