Caută
Close this search box.

Surse. Florin Cîţu nu mai participă la negocierile PNL – PSD – UDMR

florin cîţu

Liderii PNL, PSD şi UDMR au reluat astăzi, de la ora 14:00, negocierile în privinţa structurii noului guvern de coaliţie. Liberalii au decis aseară să ceară ministerul Transporturilor ori pe cel al Dezvoltării.

UDMR ameninţă că nu intră în guvern dacă nu va obţine ministerele pe care le are deja în prezent (exemplu: ministerul Dezvoltării). Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că, fără UDMR, social-democraţii nu vor intra la guvernare.

LATER EDIT: Între timp, liderul UDMR a ieşit de la negoieri spunând că probllema a fost rezolvată: Uniunea va păstra ministerele din fostul guvern.

La negocieri, PSD ar fi propus includerea unor ministere cu bugete importante, cerute și de liberali, în sistemul de rotativă. Un exemplu în acest sens ar fi ministerul Transporturilor, unde PSD ar vrea să aibă ministru până în 2023, au declarat pentru digi24.ro surse politice. A fost discutat și subiectul desființării SIIJ, urmând ca echipele de negociere să se pună de acord pe forma finală.

UPDATE: Surse apropiate de preşedintele PNL au declarat pentru că Florin Cîţu nu va participa la negocierile de sâmbătă. „Este clar mandatul de negociere, iar Nicolae Ciucă este cel care conduce delegaţia”, au declarat sursele citate.

Cîțu nu mai vrea astfel să fie acuzat că sabotează negocierile. La discuțiile anterioare, președintele PNL a insistat ca liberalii să primească ministerul Finanțelor, însă într-o ședință informală, vineri seară, liderii partidului au decis să ceară la negocieri Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării.

În ședința PNL, Florin Cîțu le-a transmis colegilor din conducerea partidului că trebuie să negocieze de pe poziții de forță.

Potrivit unor surse participante la discuții, liberalii au stabilit să obțină la negocieri unul dintre cele două ministere „cu bani”: ministerul Transporturilor sau ministerul Dezvoltării. Doar Florin Cîțu și Theodor Stolojan au susținut că PNL ar trebui să insiste pentru ministerul Finanțelor. Liberalii au căzut de acord că pentru a obține unul din cele două ministere e nevoie să cedeze alt portofoliu la negocierile cu PSD și UDMR.

Cum ar putea fi împărțit Guvernul

Prim-vicepreşedintele PNL, Lucian Bode, a declarat că a fost definitivat programul de guvernare al viitorului guvern, iar astăzi (sâmbătă) va fi agreat acordul politic între PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, un document de „trei-patru pagini”, care va cuprinde data fixă de rotaţie a premierilor, câte ministere va avea fiecare partid şi cum vor fi soluţionate eventualele dezacorduri din coaliţie.

„Nu este nevoie să avem un protocol de 100 de pagini”, a spus Lucian Bode.

Posibila structură a viitorului guvern:

Premier – Nicolae Ciucă
Finanțe – PSD
Interne- PNL
Externe – PNL
Apărare – PSD
Justiție – PNL
Educație – PNL
Cultură – PNL
Muncă – PSD
Energie – PNL
Economie – PSD
Agricultură – PSD
Transporturi – PSD/PNL
Sănătate – PSD
Fonduri Europene – PNL/PSD
Digitalizare – PNL/PSD
Dezvoltare – UDMR
Mediu – UDMR
Tineret și Sport – UDMR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri