Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi seara, că a primit asigurări că primele 9 milioane de teste pe bază de salivă pentru screeningul infecţiei cu SARS-CoV-2 vor ajunge în şcoli pe 21 noiembrie, urmând să fie testaţi, în mod gratuit, cel mai probabil de două ori pe săptămână, nu doar preşcolarii şi elevii, ci şi angajaţii din învăţământ – personal didactic şi nedidactic.

„Discutăm în fiecare zi cu cei care organizează procesul de achiziţie. Am primit asigurări că sunt în curs de finalizare a achiziţiei, sunt acele termene legale pentru depunerea scrisorilor de garanţie, au un termen minim stabilit prin lege, de 5 zile, mai apoi se vor semna contractele subsecvente.

A fost organizată achiziţia pe trei loturi, din care primul lot avea ca cerere disponibilitate în 1-5 zile, deci cu alte cuvinte testele pe bază de salivă vor fi disponibile începând cu săptămâna 21 noiembrie – 25 noiembrie”, a declarat Cîmpeanu la Digi24.

Potrivit acestuia, cele 9 milioane de teste vor ajunge pentru o săptămână, timp în care se va perfecta şi livrarea testelor din lotul doi. Acordul-cadru prevede o limită de 70 de milioane de teste.

„Această limită a fost calculată pentru unsprezece săptămâni de şcoală până la finalul anului. Avem mai puţin de unsprezece săptămâni de şcoală, deci numărul este mai mult decât suficient”, a afirmat ministrul Educaţiei.

„Primele livrări de teste vor fi distribuite în conformitate cu repartiţia pe care ministerul Educaţiei a înaintat-o către DSU. Şi a luat în calcul toate şcolile, toate grădiniţele, toţi elevii şi preşcolarii şi, de asemenea, profesorii, învăţătorii. Repartiţia se va face în funcţie de această situaţie pe care ministerul Educaţiei a înaintat-o către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Prin intermediul DSP-urilor, Inspectoratelor şcolare judeţene, vor ajunge în şcoli”, a detaliat ministrul.

Cîmpeanu a explicat că s-a făcut, la nivelul DSU, un calcul pentru „o frecvenţă de două ori pe săptămână”, testarea cuprinzând toţi elevii, preşcolarii, profesorii şi angajaţii din şcoli, inclusiv personalul nedidactic.

Ministrul a arătat că e nevoie de o procedură în ceea ce priveşte organizarea.

„Solicit sprijinul autorităţilor sanitare pentru administrarea acestor teste. Din punct de vedere al Ministerului Educaţiei, vom face tot posibilul să sprijinim, însă nu intră în competenţa Ministerului Educaţiei procedura de administrare a unor teste”, a susţinut Cîmpeanu.

El a menţionat că testele vor fi făcute de către personalul din învăţământ, dar că este nevoie de un „minim instructaj”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.