Caută
Close this search box.

Transilvania Jazz Festival 2021 va fi transmis LIVE de la Cluj. Accesul publicului, pe baza certificatului verde

Cea de-a 15-a aniversare a evenimentului TRANSILVANIA JAZZ FESTIVAL va fi una specială, adaptată situației pandemice mereu imprevizibile.

Tuturor ne lipsesc întâlnirile culturale de valoare, nemijlocite, care lasă amintiri în memoria fiecărui spectator, dar și în cea colectivă, a comunității din care facem parte, fizic ori cultural.

”Dat fiind contextul social actual, am reunit toate forțele ca să putem continua să dăm viață proiectului nostru și al comunității clujene, păstrând vie și împărtășind, ca de fiecare dată, cu dumneavoastră, muzica de jazz, simbol etern al libertății de expresie artistică. Pentru prima dată, TRANSILVANIA JAZZ FESTIVAL se va desfășura în format hibrid (format clasic, la sală și transmisie online), punându-ne în față o experiență inedită, care să ne aducă împreună, în sală și în fața ecranelor (prin intermediul canalelor de comunicare online ale festivalului – Youtube si Facebook)”, anunță organizatorii.

Motivația realizării proiectului TJF 2021 în sistem hibrid vine din nevoia de revenire la o viață socială și culturală activă, în contextul oboselii acumulate atât de artiști, cât și de public, deopotrivă, oferind un eveniment cu real impact în agenda culturală clujeană și nu numai.

Proiectul a fost gândit pentru a re-conecta publicul la evenimentele muzicale live de calitate, precum concertele de jazz, care nu se adresează unui grup restrâns, elitist, ci este o mișcare culturală îmbrățișată de tot mai mulți oameni.


Transilvania Jazz Festival este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

???????????: Asociația Culturală Ceatea Albă – Filiala Cluj
Fondator și director al festivalului: Simona Hodos

?????????: Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Forumul Cultural Austriac,
Ambasada Israelului in România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Restaurantele
Marty, Hotel Capitolina, Wine Notes, Restaurant Ghandi, Librăriile Cărturești, Profi Auto, Farmec,
TB Foto.
????????: Silver Bullet, Nordlogic, Teledatanet
????????? ?????: RFI România, TVR Cluj, Radio România Cultural, Radio România Cluj, Radio
România Muzical, Cluj.info, Ziua de Cluj, Clujul Cultural, UPVertize
???ș?? ?? PMA
???????? ?? ????? ????????a

Urmându-și strategia artistică, TJF 2021 va prezenta publicului, și anul acesta, muzicieni de
excepție ai jazzul internațional contemporan. Astfel, programul propus pentru ediția 2021
este:
??????, ? ?????????
????? ??????? ????????? | ??????? ???? ????????
?????? ???? & ????? ?????
?â??ă?ă, ? ?????????
#??????????? – film documentar, proiecție în prezența producătorului ?????? ?????, Forumul
Cultural Austriac
??????? / ?????????? / ?????? | ??? ??? ????
???????ă, ? ?????????
??? ????? ????????? & ?????? ???????
????????? ?????????? | ??-????!
????? ??????? – Solopiano
????? ??????? revine la Cluj cu un nou proiect, înregistrat la renumita casă de discuri ACT Music:
un album solo dedicat compozitorului John Williams. Vom putea retrăi acum atmosfera din filme precum „Războiul Stelelor”, „Harry Potter”, „Superman”, „Indiana Jones”, „E.T.” sau „Fălci” în interpretarea lui David Helbock care re-creează cu măiestrie și virtuozitate.
David e cel care și-a asumat un proiect maraton în 2009 când a compus o piesă nouă în fiecare zi timp de un an! El este totodată câștigător al celei mai mari competiții de pian de jazz din lume, cea de la Festivalul de la Montreux (2007) și a premiului publicului la ediția din 2010.

?????? ???? & ????? ????? – voce / pian
?????? ???? este o cântăreață, compozitoare și aranjoare aventuroasă care îmbină împreună jazz-ul cu muzică etnică și cu accente de piese clasice. Pe albumul lui Daphna, Late Night Journey, apare și celebrul saxofonist tenor Lew Tabackin. Albumul a fost înregistrat în Tel Aviv și New York cu o trupă internațională de muzicieni din SUA, Israel și Europa. „Pentru mine, jazz-ul este un traseu creat în timpul mersului pe jos. Este un mod de a te simți conectat și de a atinge oamenii, o călătorie de exprimare a sinelui” mărturisește Daphna.
????? ????? s-a născut în Tadjikistan și a crescut ascultând muzică clasică acasă și cântând la pian clasic. La 23 de ani, primește o bursă la Berklee College of Music din Boston, unde a absolvit pianul de jazz sub conducerea lui Ray Santisi și a lui Laszlo Gardoni. Întors în Israel, Tamir înregistrează alături de artiști de jazz locali și internaționali precum Dianne Reeves și Michael Varekamp și a cântat în numeroase trupe la festivaluri și cluburi din diferite țări. Este membru al Daphna Levy & The ClassiCats, profesor de pian și aranjor pentru diverse trupe și orchestre.

??????? / ?????????? / ?????? – pian/ trompeta / chitara
????? ??????? formează acum un trio nou alături de chitaristul ???? ?????? și de trompetistul

????????? ?????????? și este clar când vorbește despre asta cât de departe s-a mutat de la grupul său anterior, cu care a mai fost la Cluj: „În Random Control Trio am avut o mulțime de instrumente pe scenă, se schimbau multe instrumente… și multe note.” Noul grup este mai mult despre emoții și ele sunt cel mai important lucru în muzică.” Despre ???? ??????, originar din Kiel, Helbock zice că „este un muzician foarte generos într-un fel subtil, foarte concentrat și calm, pentru care contează doar muzica.” ?????????? este originar din Pădurea Neagră, iar lui Helbock îi place „stilul său de a se juca cu acel sunet foarte aerisit” și faptul că poate crea o gamă de timbre și stări cu un singur instrument.
Toți cei trei muzicieni interpretează melodic și totodată „suntem cu toții capabili să ne reținem și să le oferim spațiu celorlalți”. Helbock a fost inspirat de inovațiile și conceptele lui Lennie Tristano care a spus odată că „funcția principală a muzicianului de jazz este cea de a simți”. Helbock, Jansen și Studnitzky au interiorizat această maximă. Pe „The New Cool” ea devine un fel convingător și natural de a face muzică. Și de a fi.

??? ????? ????????? & ?????? ??????? – violoncel/pian
Violoncelistul și compozitorul olandez Ernst Reijseger este un influent muzician de improvizație care a dezvoltat un vocabular personal pe instrumentul său. Compozițiile și colaborările sale transcend stilurile muzicale și formele de artă. El este un partener creativ pentru producători de filme și de teatru, actori, povestitori, poeți, dansatori, dj’s, pictori, sculptori, fotografi, suflători de sticlă, inventatori și chiar cai. Din 2004, Reijseger a compus muzică de film pentru Werner Herzog, Alex și Andrew Smith și alții.
Harmen Fraanje, pianist, compozitor și profesor, conduce mai multe proiecte precum: proiectul său solo, trio Reijseger Fraanje Sylla, un cvartet cu Magic Malik, Brice Soniano și Toma Gouband, un nou duo cu trompetistul norvegian Arve Henriksen, un trio cu muzicienii finlandezi Aino Peltomaa la voce și Mikko Perkola la viola da gamba și un duo cu chitaristul olandez Anton Goudsmit. Harmen este, de asemenea, foarte activ ca sideman în diferite proiecte din scena jazz europeană, precum Mats Eilertsen Trio și Fragile Quartet ale lui Michael Moore. Înregistrările proiectelor în care este implicat au fost lansate de case de discuri renumite precum ECM, Winter & Winter, Outhere Music, Hubro Music, Challenge Jazz. Totodată, este reprezentantul secției de pian jazz și profesor principal la Conservatorium van Amsterdam / University of the Arts Amsterdam.

????????? ?????????? -trompeta/pian

?????????? ????? ?? a fost dintotdeauna un călător între tărâmurile jazz-ului, a muzicii clasice și a celei electronice. În compozițiile sale inimitabile, nici măcar o singură notă nu este de prisos. Este detaliat, minimalist și transparent, dar afișează o adâncime emoțională profund personală. Prea edgy pentru pop, prea emoționant pentru jazz, prea opulent pentru electronică și cu un groove ritmic departe de avangardă, a creat ceva revigorant de nou.
Studnitzky este deja un interpret apreciat la nivel internațional atât la trompetă, cât și la pian. Puțini instrumentiști ai generației sale au apărut pe scenele atâtor cluburi și festivaluri din întreaga lume precum el. A cântat și a înregistrat cu nume precum Funk Unit de Nils Landgren, Jazzanova, Mezzoforte, Nightmares On Wax, Moritz von Oswald, Emiliana Torrini sau Dominic Miller. Din 2014 Sebastian Studnitzky este profesor de jazz la Universitatea de Muzică din Dresda, Jazz Institut Berlin și Züricher Hochschule der Künste. În 2015 a fost premiat cu JAZZ Echo, iar în 2020 cu OPUS Klassik.

Condiții de participare la eveniment:
Accesul publicului la concerte este permis în baza certificatului UE privind SARS-CoV-2.
Purtarea măștii și respectarea tuturor normelor de siguranță sanitară în spațiile festivalului este obligatorie.
Festivalul este organizat conform normelor în vigoare la data la care au loc concertele. Regulile de participare vor fi anunțate și suplimentate sau eliminate pe măsură ce vor fi anunțate public de către autorități.
Mai multe informatii gasiti pe :
http://transilvaniajazzfestival.com/
https://www.facebook.com/TransilvaniaJazzFestival2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri