Caută
Close this search box.

Ucraina va împiedica migranţii să treacă frontiera cu Belarus, inclusiv cu focuri de armă

ucraina

Ucraina i-a atenţionat pe migranţii care vor încerca să treacă frontiera dinspre Republica Belarus, pentru a ajunge în Uniunea Europeană (UE), că îi va respinge cu toate mijloacele posibile, inclusiv cu focuri de armă, informează AFP.

„Dacă viaţa şi sănătatea poliţiştilor de frontieră vor fi ameninţate, vom face uz de toate mijloacele de protecţie puse la dispoziţia noastră prin lege, inclusiv de armele de foc”, a declarat ministrul afacerilor interne ucrainean, Denis Monastirski, în Parlamentul Ucrainei.

Mii de migranţi încearcă de luni de zile să ajungă în Uniunea Europeană dinspre Belarus. Situaţia a degenerat în ultimele săptămâni, mai multe mii de persoane au rămas blocate la frontiera polonezo-belarusă, provocând tensiuni importante între Minsk, susţinut de Moscova, şi Bruxelles.

Autorităţile Ucrainei, ce se învecinează cu Belarus şi cu mai multe ţări din UE, sunt îngrijorate că migranţii blocaţi la frontierele poloneze şi ale republicilor baltice ar putea încerca să ajungă în UE prin Ucraina.

Europenii acuză regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranţi – majoritatea provenind din Orientul Mijlociu – eliberându-le vize, ca să se răzbune pentru sancţiunile occidentale.

Unele ţări, printre care Polonia şi Ucraina, au acuzat Moscova, principalul aliat al Minskului, că a tras sforile în această criză. „Nu excludem posibilitatea ca Rusia să decidă în mod intenţionat să trimită un mare număr de migranţi ilegali spre teritoriul nostru prin Belarus”, a declarat ministrul ucrainean de interne în acelaşi discurs, retransmis la televiziune. „Ne pregătim pentru această situaţie”, a afirmat el, adăugând totodată că situaţia actuală la frontiera dintre Ucraina şi Belarus este „sub control şi stabilă”.

Kievul a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să desfăşoare mii de poliţişti la frontiera sa cu Belarus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri