Caută
Close this search box.

Un medic veterinar a reușit să monteze patru proteze unui câine găsit cu picioarele tăiate

O cățelușă şi-a recăpătat capacitatea de a-şi utiliza toate cele patru membre după o procedură complexă de montare a unor proteze din titan. Animalul a fost descoperit în agonie într-o pădure din sud-vestul Rusiei, cu toate cele patru picioare secționate. „Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat, unii voluntari cred că cineva i-a tăiat picioarele din cruzime”, a spus medicul veterinar care a realizat intervenția.

Operat în urmă cu două săptămâni, cățelul cu blana bej poate din nou să meargă.

„Norocul şi experienţa au jucat un rol important”, a declarat pentru AFP Serghei Gorcikov, medicul veterinar în vârstă de 33 de ani care se află în spatele acestei reuşite, la clinica „Best” din Novosibirsk, în Siberia.

Este pentru prima dată când el a efectuat un cvadruplu transplant la un câine, o intervenţie pe care a realizat-o anterior la o pisică, în 2019. Alţi aproximativ 30 de „pacienţi” ai săi au beneficiat de proteze de membre artificiale.

Monika a fost descoperită în decembrie 2020 în agonie într-o pădure din Krasnodar, în sud-vestul Rusiei. Din cele patru membre nu mai rămăseseră decât nişte răni deschise, sângerânde.

„Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat, unii voluntari cred că cineva i-a tăiat picioarele din cruzime”, a spus Gorcikov.

Monika, a cărei vârstă este estimată la 2-4 ani, ar fi putut să aibă soarta a mii de câini fără stăpân găsiţi răniţi, eutanasie sau, mai rău, o moarte lentă şi dureroasă. Dacă nu ar fi existat mobilizarea unui grup de voluntari din Krasnodar, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Alla Leonkina a declarat pentru AFP că a avut grijă de căţea, împreună cu o prietenă, timp de aproape un an de la găsirea ei. „Era într-o stare abominabilă”, a spus ea.

În timp ce îngrijea animalul, Leonkina a aflat despre clinica doctorului Gorcikov. Apoi, în primăvara anului trecut, a fost lansată o campanie online în vederea strângerii de fonduri pentru ca Monika să aibă şansa la o viaţă nouă.

În decurs de o lună, grupul a strâns peste 400.000 de ruble (4.800 de euro), o sumă considerabilă în Rusia. Mai exista, însă, o problemă: transportul câinelui la Novosibirsk, la 4.000 de kilometri distanţă.

„A luat avionul cu mine, pe un scaun al pasagerului”, a spus Alla Leonkina.

„Îngerii păzitori” ai animalului au finanţat şi confecţionarea protezelor, realizate cu ajutorul unei imprimante 3D.

Unul dintre picioarele artificiale s-a rupt la prima protezare, iar veterinarul a fost nevoit să refacă procedura două luni mai târziu.

Acum, totul este bine, a explicat el. Oasele câinelui vor putea să crească şi să se adapteze în mod natural la proteze, devenind, potrivit medicului veterinar, precum „coarnele pe capul unui cerb”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri