Caută
Close this search box.

Vaccinul indian Covaxin are o eficiență mai redusă la varianta Delta

tulpina delta

Covaxin, un vaccin anti-Covid dezvoltat în India și utilizat la scară largă la fața locului, s-a dovedit a fi mai puțin eficient în timpul administrării sale în viața reală decât în ​​timpul studiilor sale clinice, arată un studiu care explică această constatare prin extinderea variantei Delta, relatează AFP.

Totuși, studiul stă mărturie că vaccinul este eficient împotriva infecției cu coronavirus „în contextul unui puternic val de cazuri, în care probabil varianta Delta este dominantă”, concluzionează autorii acestei lucrări publicate în Lancet Infectious Diseases.

Produs de grupul Bharat Biotech, Covaxin este primul vaccin anti-Covid dezvoltat în India.

Chiar dacă abia a fost aprobat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Covaxin, un vaccin în două doze cu virus inactivat, a fost folosit la fața locului de la începutul anului, autoritățile neașteptând principalele rezultate ale studiilor clinice.

Studiul clinic a arătat că au existat aproximativ trei sferturi mai puține cazuri printre cei vaccinați, decât la persoanele care au primit un placebo.

Studiul publicat marți analizează ce s-a întâmplat când vaccinul a fost de fapt promovat în viața reală, deci ulterior ​​studiilor clinice.

Datele sale datează din primăvara anului 2021, la apogeul unui val epidemic în India.

Autorii au examinat retrospectiv situația a aproximativ 2.000 de îngrijitori de la un spital din New Delhi. Jumătate fuseseră diagnosticați pozitiv la Covid-19, cealaltă jumătate nu, cazurile asimptomatice fiind și ele excluse din studiu.

Concluziile arată o eficacitate mai mică decât în ​​studiile clinice: aceste date sugerează că vaccinul a prevenit infecția simptomatică la jumătate dintre persoanele care l-au primit, și nu trei sferturi.

Autorii explică în mare măsură acest declin prin ascensiunea variantei Deltei, care este mai contagioasă.

Citește și: O femeie de 100 de ani, vaccinată cu doza a treia

„Rezultatele noastre subliniază că trebuie să implementăm rapid (acest vaccin), continuând să implementăm și să respectăm măsurile non-farmacologice”, adică măsuri precum purtarea unei măștii..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri