Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a transmis omologului său polonez, Mariusz Blaszczak, faptul că ţara noastră este solidară cu Polonia, „care se confruntă cu o ameninţare hibrid fără precedent”.

Cei doi au avut o declaraţie comună de presă, la finalul primei zile a Reuniunii miniştrilor apărării din ţările participante la „Iniţiativa Bucharest 9 (B9)”, joi.

Consultările acestui forum au o importanţă aparte, în contextul dezvoltărilor de securitate din ultima perioadă, având în vedere dislocările masive de trupe ale Federaţiei Ruse la Marea Neagră, în apropierea graniţei cu Ucraina. Reuniunea este relevantă în contextul evoluţiilor recente de la graniţa Poloniei, Lituaniei şi Letoniei cu Belarus, unde regimul de la Minsk instrumentează valuri de migranţi împotriva statelor NATO. Doresc să folosesc acest prilej pentru a exprima solidaritatea noastră cu Polonia, ţară cu care avem un parteneriat strategic solid şi care se confruntă cu o ameninţare hibrid fără precedent, în aceste zile„, a arătat Dîncu.

Citește și: NATO, gata să ofere sprijinul necesar Poloniei dacă îl va cere

„Nu există altă cale decât respectarea percepţiilor asupra securităţii, precum şi înţelegerea preocupărilor de securitate ale tuturor aliaţilor”, a punctat Dîncu, potrivit Agerpres.

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, alături de ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, la Reuniunea „Iniţiativa Bucharest 9 (B9)”, în formatul miniștrilor apărării
Foto: Guvernul României

Şi Mariusz Blaszczak a vorbit despre „atacul hibrid al regimului Lukaşenko” de la graniţa ţării sale şi despre eforturile făcute pentru a contracara acest atac şi a rezolva situaţia.

„Suntem între prieteni aici, putem să ne bazăm unii pe alţii. Apreciem că militari români au fost eFP (Enhanced Forward Presence – prezenţa înaintată consolidată NATO – n.r.) în Polonia, soldaţi polonezi sunt prezenţi la Craiova, deci lucrează cot la cot cu soldaţii români, aşadar suntem în siguranţă împreună”, a afirmat ministrul polonez.

Blaszczak a spus că „descurajarea şi apărarea sunt cele două elemente extrem de importante în viziunea Alianţei şi sunt importante pentru securitatea noastră”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here