Caută
Close this search box.

Alți șase jurnaliști independenți arestați în Hong Kong

Sute de poliţişti au declanșat miercuri dimineața o acțiune în forță la sediul trustului prodemocraţie Stand News din Honk Kong unde au efectuat percheziții și au arestat șase persoane, printre care redactorul șef Stand news, Patrick Lam, cântăreaţa pop Denise Ho şi avocata Margaret Ng, ambii foști membri în consiliul de administraţie al Stand News, transmit agențiile internaționale de presă.

Poliţia a transmis că are mandat „să percheziţioneze şi să confişte materiale jurnalistice relevante”, iar arestările au fost operate sub acuzația de ”publicare de materiale incitatoare la răzvrătire”, transmite France24.

Poliţia a precizat că a arestat trei bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 34 şi 73 de ani, „pentru conspiraţie în vederea publicării unor instigări”, o infracţiune pedepsită cu până la doi ani de închisoare, conform unei prevederi din legislația locală.

Redactorul șef Stand News, Patrick Lam, arestat de poliție/Foto: AFP via France24

Răzvrătirea nu constituie infracţiune conform legii securităţii naţionale impuse de Beijing oraşului în iunie 2020. Dar, recent, unele decizii ale instanţelor au dat mână liberă autorităţilor să folosească puterea conferită de noua legislaţie pentru a aplica vechi prevederi din perioada colonială, inclusiv aceea care incriminează răzvrătirea, comentează sursa citată.

Ng şi Ho şi-au dat demisia din funcţiile lor împreună cu toţi ceilalţi patru directori în iunie a.c., după ce cel mai mare ziar prodemocraţie al oraşului, Apple Daily, a fost forţat să se închidă în urma unui raid al poliţiei de securitate naţională şi arestarea conducerii acesteia.

Ho a confirmat, într-o postare pe Facebook, că a fost arestată şi dusă la secţia de poliţie din districtul de vest.

Sediul Stand News, care se află într-o clădire industrială din districtul clasei muncitoare Kwun Tong, a fost parţial închis dePoliție, potrivit unui reporter Reuters aflat la faţa locului.

Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong şi-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la arestarea directorilor şi a seniorilor de la The Stand News, transmite RFI.

După intrarea în vigoare a legii securităţii naţionale, opoziţia politică a fost în mare măsură reprimată, ziarele prodemocraţie au fost forţate să se închidă sau să se autocenzureze, grupurile politice şi de advocacy s-au desfiinţat.

Mii de locuitori au fugit peste ocean. Săptămâna trecută, sculpturi şi alte opere de artă care susţineau democraţia şi comemorau victimele represiunii din China împotriva protestatarilor pentru democraţie din Piaţa Tiananmen în 1989 au fost eliminate din universităţile din Hong Kong.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri