Caută
Close this search box.

Armata cumpără 1.000 de blindate pentru intervenții interne și externe

MApN va aloca 3,7 miliarde de lei din bugetul propriu pentru a cumpăra, începând cu anul viitor, vehicule blindate ușoare de care are nevoie pentru a fi folosite interne, dar, mai ales, la intervenții externe, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern care aprobă Nota de Fundamentare și circumstanțele achiziției.

Blindatele sunt de tipul ușor, pe modelul binecunoscutelor TAB-uri, însă de generație nouă, iar MapN argumentează că are mare nevoie de ele „având în vedere mediul de securitate internațional precum și diversitatea situațiilor în care este posibil să se intervină cu trupe”.

Un alt motiv ar fi că parcul existent de vehicule de acest tip este uzat moral, iar România să se ridice la standardele cerute de NATO.

De altfel, achiziția se va face exclusiv de blindate compatibile cu standardele NATO, în traducere, de la un producător dintr-o țară membră a Alianței. Această achiziție este inclusă în planul de înzestrare 2021 – 2031 a Armatei Române, pentru care, lucru deja știut, statul român s-a angajat în fața partenerilor americani să aloce minim 2% din PIB.

În total, 1.059 de blindate vor fi cumpărate, într-un interval de cinci ani, din care 881 vor fi direcționate către Forțele Terestre, 22 către Forțele Aeriene, 16 către Forțele Navale, 49 la Comandamentul Logistic Întrunit, 40 la Statul Major al Apărării/Conducere Strategică, iar 51 la Comandamentul Forțelor pentru Operațiuni Speciale, potrivit economedia.ro. Detalii despre cerințele privind vehiculele vizate, capacitățile lor și utilizare se găsesc în documentul publicat pe site-ul SGG.

„Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip ușor, denumite în continuare ATBTU, cu performanțe ridicate, pentru care fabricația unor componente să se realizeze pe teritoriul României.

De asemenea, fabricarea, integrare și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război”, precizează reprezentanții Armatei.

Viitorul acord are component de offset, adică parte din contract să constituie contribuție la economia românească, operatori din industria de apărare. MApN susține că acordarea acestui contract este condiționată de transferul de tehnologie, astfel încât, de la al 27-lea vehicul încolo, producția să se facă local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri