Caută
Close this search box.

Cătălin Predoiu, despre Cazul Danileţ: CSM a riscat foarte mult cu această decizie

ministerul justiţiei

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, legat de decizia CSM de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ, că „CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigenţă pe care doreşte să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general şi fără excepţii”.

„Cazul domnului judecător Danileţ este unul care a născut deja controverse şi dezbateri aprinse într-un context şi aşa inflamat de întârzierile şi blocajele agendei Justiţiei în 2021.

Sunt conştient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci şi mai mult «faliile» de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face şi mai dificilă sarcina Ministerului Justiţiei de a lucra şi coopera cu acest sistem pe teme sensibile.

CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigenţă pe care doreşte să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general şi fără excepţii, pentru a nu crea favoritisme”, a afirmat Predoiu, într-o postare pe Facebook.

El a precizat că este obligat să se abţină de la comentarii pe fondul cauzei, fiind ministru al Justiţiei.

„Pe fondul cauzei, atât timp cât ministrul nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară, şi, pe de altă parte, având în vedere că dl judecător Danileţ a declarat că va ataca decizia CSM în instanţă, până la pronunţarea unei decizii definitive, ministrul Justiţiei este obligat prin natura postului să se abţină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanţei de judecată.

Este politica mea constantă de a nu comenta cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanţelor de judecată, aşa cum, repet, dl judecător Danileţ a declarat public.

Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanţa de judecată se va pronunţa definitiv”, a adăugat Predoiu.

Ministrul a completat:

„În ceea ce priveşte prevederile privind sancţiunile disciplinare din lege, ele au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislaţia germană, daneză, olandeză şi suedeză, ţările cu cel mai ridicat nivel de exigenţă disciplinară din Europa. Ele au fost adoptate în ciuda unei opoziţii dure din partea PSD. Acum văd că ele sunt criticate de USR. Interesant!”.

Consiliul Superior al Magstraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ pentru ”manifestări pe reţelele de socializare”. Judecătorul a precizat că sancţiunea i-a fost aplicată pentru filmuleţe publicate pe TikTok şi că va face recurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri