Caută
Close this search box.

Cercetătorul Octavian Jurma explică evoluția valului 5 și câte cazuri vom avea în februarie

jurma

Valul 5 al pandemiei se va face simțit în România de săptămâna viitoare, avertizează cercetătorul și medicul Octavian Jurma la Digi24.

Doctorul Octavian Jurma consideră că valul cinci în România a debutat cu primul caz comunitar de infectare cu Omicron, declarat la 15 decembrie, dar prima confirmare statistică o vom avea în momentul în care numărul de secvențieri va arăta că majoritatea cazurilor sunt cu tulpina Omicron.

Cercetătorul este de părere că până la sfârșitul acestei săptămâni, ponderea cazurilor Omicron în secvențierile din România va depăși 50 la sută și acesta poate fi considerat statistic debutul valului 5 în România, adică săptămâna viitoare cel târziu.

Până când o variantă devine dominantă, numărul cazurilor rămâne într-un platou, dar după aceea se va intra într-o fază de creștere exponențială. Dacă aplicăm ceea ce știm despre Omicron – a cărui rată de dublare este între 2,5 și 3 zile – înseamnă că va produce un val imediat după deschiderea școlilor, cu o creștere accelerată, practic de două ori mai repede decât valul Delta, și cu un vârf în jurul datei de 10 februarie. Valul Omicron va fi vizibil probabil de la sfârșitul lunii ianuarie, după care va avea o creștere foarte abruptă și într-o variantă optimistă s-ar putea ajunge la un vârf de 20.000 de cazuri, urmat de o coborâre la fel de abruptă, așa cum s-a constatat în Africa de Sud și Danemarca. Depinde însă foarte mult de măsurile care se iau”, subliniază Octavian Jurma.

Citește și: Planul PSD cu tulpina Covid Omicron

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri