Caută
Close this search box.

Comisia Europeană va lua în considerare cazul judecătorului Danileț în următorul raport MCV

Comisia Europeană exprimă „îngrijorări serioase” privind măsurile disciplinare luate împotriva judecătorului Cristi Danileț și amintește că România este obligată prin Tratatele UE să asigure independența justiției.

„Consiliul Superior al Magistraturii are responsabilitatea să asigure independența justiției și libertatea de exprimare”, spune Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

El se referă la excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț în urma postării pe platforma TikTok a două video uri care-l arataa în ipostază privată.

CSM a găsit că cele două aduc un prejudiciu imaginii profesiei fiindcă judecătorul s-a filmat în timp ce îngrijea un gard viu și curăța o piscină.

„CSM are și obligația de a asigura libertatea de expresie a magistraților privind organizarea și funcționarea justiției”- precizează Comisia Europeană care se referă aici la cunoscutele luări de poziție ale lui Danileț privind reformele românești în domeniu.

Potrivit RFI, Comisia se referă și la MCV – România fiind ultima țară din UE care este astfel monitorizată – și amintește că ultimul raport a subliniat „îngrijorări structurale” ce țin de Inspecția Judiciară. Danileț a fost exclus la propunerea Inspecției Judiciare.

Următorul raport MCV în 2022 va lua în considerare cazul Danileț și „alte cazuri aflate în desfășurare”, mai spune Wigand referindu-se la decizii similare luate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri