Caută
Close this search box.

Cristian Ghinea a demisionat din conducerea USR

cristian ghinea

Cristian Ghinea a demisionat din funcția de vicepreședinte al USR, pentru că urmează să lucreze la două proiecte finanțate cu banii Parlamentului European, a anunțat jurnalistul Mircea Marian.

„Ghinea a demisionat din conducerea USR, rămâne simplu membru. Motivul este că, împreună cu doi europarlamentari USR, va lucra la două proiecte finanțate cu banii Parlamentului European.

El a scris că opiniile juriștilor sunt împărțite – dacă, statutar, ar trebui să se retragă din conducerea USR – dar a preferat să demisioneze”, a anunțat jurnalistul Mircea Marian.

Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat în luna septenbrie că va crea o organizație, care să monitorizeze și să asiste implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României.

“Avem o șansă istorică pentru a moderniza România viitoarelor câteva generații, într-un moment nu tocmai fericit. (…) Soluția mea e să creez o organizație dedicată: un think-tank care să monitorizeze și să asiste implementarea PNRR.

Care să faciliteze legătura între analiză de policy și decidenți și să faciliteze dialogul între stakeholderi, partide și Parlament. Vom lucra cu fapte și informații, fără patimă politică.

Vom urmări jaloanele din PNRR și vom veni cu propuneri despre cum ar trebui să arate viitoarea lege ca să respecte textul negociat cu Comisia. Vom fi aici să depunem mărturii dacă vom fi întrebați și să strigăm dacă nu vom fi întrebați, dar vedem că lucrurile nu se mișcă”, a anunțat Ghinea.

Ghinea a mai spus că “tot PNRR-ul funcționează ca o mașînă nemțească complexă” și că, dacă toate elementele “se îmbină la fix, atunci funcționează beton”, iar dacă ceva “se gripează, se blochează” în întregime.

“Sunt în total 507 jaloane și ținte în PNRR și la fiecare șase luni se poate bloca întreg programul dacă nu livrăm aceste jaloane. Sunt extrem de îngrijorat de partea de implementare. Era oricum dificil să intri într-o logică de alocare financiară periodică și condiționată de rezultate.

Pur și simplu acest stat nu așa funcționează. Nu avem o reală bugetare multianuală, nu avem spending reviews (vom începe să avem prin PNRR), nu avem finanțare per rezultat.

Dimpotrivă, avem inversul: finanțare pe bază istorică și fără nici un audit de rezultat. Cu o administrație anchilozată și cu un sistem politic unde încurajat este blocajul. Și fără criză politică ar trebui să ții multe mingi în aer ca să nu se blocheze PNRR”, a menționat Ghinea.

Totodată, el a anunțat că 21 astfel de jaloane trebuie atinse până la finalul acestui an. Printre ele – semnarea acordurilor cu BEI, FEI și BERD, pentru cele 1,3 miliarde de euro, care să vină ca injecție rapidă în economie, prin instrumente financiare, sistemul informatic al MIPE, dedicat PNRR, și legiferarea întregului mecanism financiar.

Potrivit acestuia, implementarea PNRR ar trebui să fie “obiectul unui pact național”, deoarece altfel “va fi blocat foarte rapid”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri