Caută
Close this search box.

Cristian Rizea a rămas fără azil politic și cetățenie în Moldova

cristian rizea

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, condamnat în România la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani, dar care se ascunde de mai mulți ani la Chișinău, a rămas fără azil politic și cetățenia R.Moldova.

Astfel, magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul lui Rizea privind decizia primei instanțe, prin care i s-a retras cetățenia R.Moldova.

Avocata lui Rizea susține că va contesta hotărârea de astăzi a Curții de Apel în instanța ierarhic superioară, Curtea Supremă de Justiție.

”După ce pe 3 noiembrie a fost publicat decretul președintelui prin care i-a fost retrasă cetățenia, dumnealui a fost reținut. În momentul reținerii, pentru a nu fi extrădat, a cerut azil simplu de la Biroul Migrației și Azil al MAI și după a cerut azil politic. Azilul simplu cerut de la Biroul Migrației a fost respins și respectiv, noi am contestat în instanța de judecată repingerea azilului simplu. După ce a fost respins acordarea statului de refugiat, Judecătoria Chișinău a respins cererea noastră de chemare în judecată, ulterior noi am cotestat-o cu Apel. Astăzi, la Curtea de Apel urma să fie examinat apelul însă noi eram în alt proces de judecată și am cerut amânarea, însă după cum vedem a fost respinsă”, a declarat Corina Stratan, citată de TV8.

La începutul lunii noiembrie 2020, fostul deputat PSD a rămas fără cetățenia moldovenească după ce președintele de atunci Igor Dodon, a semnat un decret în acest sens. La scurt timp, ex-deputatul PSD a fost reținut. În momentul reținerii, Rizea a cerut azil politic. Ulterior, instanța de judecată a eliberat un mandat de arestare, după care a fost prelungit. După 6 luni, fostul deputat a fost eliberat. Procurorii moldoveni au venit cu demersuri pentru ca Rizea să fie extrădat autorităților române.

Rizea este acuzat că a obținut ilegal cetățenia R.Moldova, transmire RFI.

Fostul parlamentar român a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova, pe 14 noiembrie 2017, iar pe 28 decembrie 2017, fostul parlamentar obţine paşaportul moldovenesc.

Dodon a negat faptul că i-ar fi acordat protecție lui Rizea pe care nici nu-l cunoaște. Totodată, Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că fostul deputat PSD ar fi obţinut cetăţenia în baza unei înțelegeri cu fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc.

Citește și: Republica Moldova: Fostul deputat român Cristian Rizea, trimis în judecată

Ministerul Justiției din România a formulat, la început lunii noiembrie 2020, cererea de extrădare din Republica Moldova a fostului parlamentar Cristian Rizea în vederea executării unei pedepse de 4 ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri