Caută
Close this search box.

Cum să alegeți cea mai bună tigaie

Nu contează dacă sunteți vegan, vegetarian sau cunoscător de prăjeli, găsirea celei mai bune tigăi pentru nevoile dvs. este esențială, dacă vreți să excelați în bucătărie.

Dacă vă doriți o viață cu adevărat ușoară, veți dori să dețineți cel puțin o tigaie Tefal antiaderentă, deși un set întreg este chiar mai bine. Dacă v-ați săturat ca omletele, frigăruile și cartofii să se lipească de tigaie și, mai mult, să frecați tigăile până vă dor încheieturile mâinilor, o tigaie Tefal antiaderentă va fi un fel de revelație.

Veți găsi unii bucătari care se feresc de suprafețele antiaderente – acest lucru se datorează în mare parte potențialelor pericole pentru sănătate prezentate de încălzirea tigăilor antiaderente, pe bază de PTFE, la temperaturi excesive. Dar, deși ar fi mai bine să folosiți o tigaie grea din fontă pentru a face fripturi și carne, nu există nimic mai bun decât o tigaie Tefal căptușită cu teflon pentru a pregăti ouă omletă și clătite fără să se lipească și cu un minim de probleme. În plus, majoritatea tigăilor antiaderente din zilele noastre sunt incredibil de sigure pentru majoritatea sarcinilor de gătit, așa că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la substanțele chimice.

Cum să alegeți cea mai bună tigaie

Tigaia antiaderentă nu trebuie să coste o avere, dar vă avertizăm: pentru a obține o tigaie rezistentă și de lungă durată, va trebui să cheltuiți puțin mai mult, în majoritatea cazurilor. Prețurile vor crește rapid și mai mult, odată ce începeți să vă uitați la mărcile cunoscute.

Cheia pentru tigăile antiaderente este suprafața – și anume, materialul folosit și cât de rezistent este acesta. Straturile subțiri se vor uza prea repede și ar putea avea chiar o toleranță mai scăzută la temperatură. Tigăile mai scumpe vor avea adesea straturi mai rezistente, iar unele vor supraviețui chiar întâlnirilor cu ustensile metalice, dacă nu sunteți prea dur.

Tigăile antiaderente vin într-o varietate de dimensiuni, fiecare dintre ele fiind potrivită pentru diferite sarcini în bucătărie. Într-o lume ideală, veți avea o tigaie Tefal mică pentru șuncă și cârnați; una mai mare pentru omletele mari și clătite. S-ar putea chiar să vă doriți una mare, groasă și cu laturi mai înalte pentru risotto.

Dar o tigaie Tefal de mărime medie, cu o înălțime rezonabilă pentru a preveni vărsarea, este un bun punct de plecare pentru cei care încep să își echipeze bucătăria cu ustensile de calitate. Unele oferă, de asemenea, capace opționale potrivite și protecții împotriva stropilor ca parte a pachetului, ceea ce le poate face mai versatile – și vă oferă mai puțină mizerie de curățat după aceea.

Un element crucial în utilizarea tigăilor cu învelișuri antiaderente este să vă asigurați că folosiți ustensile adecvate, atunci când amestecați, întoarceți, agitați sau întoarceți alimentele. Folosirea unei linguri sau a unei spatule din lemn, sau chiar a uneia mai moderne din silicon, va elimina șansele de a zgâria sau deteriora stratul antiaderent. Uneltele metalice pot zgâria stratul antiaderent, iar aceste deteriorări pot duce la desprinderea constantă a stratului de acoperire, în timp.

În cazul puțin probabil în care ajunge în mâncarea dumneavoastră, nu există niciun risc dovedit pentru sănătate asociat cu ingerarea acestor mici bucăți de strat – substanțele chimice implicate nu se descompun în sistemul digestiv uman.

Totuși, dacă aveți posibilitatea, vă recomandăm să evitați oricum acest lucru. Cumpărați tigaia Tefal de pe Emag și ustensilele potrivite și nu este ceva de care va trebui să vă faceți griji vreodată. Dacă chiar nu vă place ideea de orice fel de acoperire, puteți opta oricând pentru o tigaie din fier condimentat – va trebui să munciți foarte mult, într-adevăr, pentru a o deteriora.

Nu toată lumea este un fan al PTFE. Acoperirile antiaderente pe bază de ceramică nu au probleme cu temperaturile ridicate, dar acoperirile pe bază de PTFE pot începe să se strice odată ce temperatura depășește 260˚C. De asemenea, acestea pot elibera cantități infime de vapori toxici dacă faceți greșeala de a le încălzi peste 350˚C.

Testele au arătat că este posibil să se atingă aceste temperaturi doar în timp ce se preîncălzesc tigăile goale (lucru pe care mulți producători sfătuiesc să nu se facă în cazul tigăilor antiaderente) sau în timp ce se gătesc la foc mare produse precum hamburgeri sau fripturi – și pe acestea ar trebui să le gătiți oricum într-o tigaie din fontă. Cu toate acestea, articole precum ouăle, șunca sau frigăruile sunt absolut în regulă și este foarte puțin probabil să depășiți limita inferioară recomandată de 260˚C, cu excepția cazului în care aveți plita setată mult prea tare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri