Mergând pe alfabetul grecesc, următoarele nume ale noii variante ar fi trebuit să fie „Nu” și „Xi”, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sărit peste ele și a denumit noua variantă a coronavirului „Omicron”, conform South China Morning Post.

De ce? Este un motiv faptul că seamănă denumirea cu numele președintelui chinez Xi Jinping?

Înainte ca OMS să numească Omicron drept îngrijorătoare vineri, ultima variantă identificată era Mu, numită după cea de-a 12-a literă din alfabetul grecesc. „Nu” și „Xi” ar fi fost literele ce ar fi trebuit să urmeze, adică 13 și 14.

Totuși, într-o declarație pentru Associated Press de sâmbătă, OMS a spus: „Nu” este prea ușor de confundat cu „new”, iar „Xi” nu a fost folosit pentru că este un nume comun”.

A mai spus că „cele mai bune practici de numiri ale bolilor sugerează evitarea ofensării oricăror grupuri culturale, sociale, naționale, regionale, profesionale sau etnice”.

Numirea virusului mereu a fost un subiect controversat în trecut, când fostul președinte al SUA, Donald Trump, și aliații săi se refereau la coronavirus ca „virus chinezesc” sau “virusul Wuhan”, în ciuda protestelor de la Beijing.

Sâmbătă, fiul lui Trump, Donald Trump Junior, a scris pe Twitter: „În ceea ce mă privește, (numele n.r.) original va fi întotdeauna varianta Xi”.

Senatorul republican Ted Cruz a sugerat tot pe Twitter că numele Omicron a arătat că OMS a fost „speriată de Partidul Comunist Chinez”.

În China, mai multe caractere chinezești se pronunță „Xi” sub diferite tonuri, în ceea ce privește numele de familie.

Conform datelor oficiale, numele președintelui chinez este pe locul 296, în ceea ce privește numele cele mai comune din țară.

Alte două nume de familie care se citesc „Xi”, dar în diferite tonuri sunt mult mai comune, aflându-se pe locurile 169 și 228, în top 300 cele mai comune nume de familie din China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here