Caută
Close this search box.

Mircea Geoană: Orice formă de agresiune militară asupra Ucrainei va avea consecinţe monumentale

Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, pentru TVR, că orice formă de agresiune militară asupra Ucrainei va avea consecinţe monumentale, iar preşedintele Putin va fi obligat să reflecteze la costurile unor sancţiuni multiple din partea NATO dacă va iniţia o acţiune militară ostilă.

Mircea Geoană a explicat că, până la agresiunea Rusiei din 2014 împotriva Ucrainei, NATO nu avea prezență militară în zonă și a subliniat din nou caracterul defensiv al organizației: “NATO e o alianță defensivă, iar prezența militară a NATO în flancul estic era inexistentă înainte de 2014, când Federația Rusă a ocupat în mod ilegal și imoral Crimeea și estul Ucrainei. Înainte de acest lucru, NATO nu avea nicio formă de prezență militară structurată pe flancul estic. După ocuparea Crimeei, evident că a trebuit să luăm măsuri de vigilență, de prudență, pentru a ne proteja aliații – și avem patru grupuri de luptă în zona Mării Baltice și a Poloniei, avem Brigada Multinațională de la Craiova, aici, în România, și la Marea Neagră. Dar, descurajarea și apărarea, pe de o parte, pe de altă parte și dorința pe care o reînnoim, de dialog cu Federația Rusă. Pentru că astfel de situații trebuie să fie tratate politic și diplomatic. Soluțiile militare trebuie descurajate și asta facem prin invitația repetată pe care și eu, și secretarul general al NATO am făcut-o către Federația Rusă de a reveni la masa dialogului, care este un dialog structurat prin Consiliul NATO-Rusia. Care nu s-a mai convocat de 18 luni de zile.”

Secretarul general adjunct al NATO a arătat că vor exista consecințe în cazul unei noi acțiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei: “Dacă se va recurge încă o dată, după 2014, la soluții militare împotriva Ucrainei, consecințele vor fi semnificative și ele vor fi în principal în plan politic, economic și financiar. Și NATO, și partenerii din Uniunea Europeană am fost cu toții și suntem uniți și determinați de a spune că așa ceva în Europa contemporană nu este tolerabil, nu este acceptabil și, de aceea, calea dialogului, dezescaladare, dialog și raționalitate sunt lucrurile pe care le așteptăm.”

Citește și: Mircea Geoană, despre mișcările Rusiei

Despre temerile Rusiei că NATO va ajunge la granițele sale, secretarul general adjunct al NATO spune că Ucraina are dreptul să decidă încotro vrea să meargă: „Țările europene au dreptul să-și aleagă în mod suveran direcția pe care vor s-o adopte. Dacă Ucraina vrea, în mod suveran, democratic, să meargă spre vest, este decizia suverană a Ucrainei. Ca să fie acceptați în NATO, e nevoie de consens în NATO și astăzi nu avem încă un consens cu privire la acest lucru. Dar a accepta, ca principiu de organizare a securității europene că un jucător, oricât de influent ar fi el, și oricât de complexă ar fi relația cu acel jucător, poate dicta unei țări suverane, independente, Republicii Moldova, care are în Constituție o clauză de neutralitate, deci nu e vorba de aderarea la NATO în cazul Republicii Moldova. Dar Ucraina și Georgia sunt țări candidate la aderarea la NATO. Dacă încălcăm acest principiu, înseamnă că ne întoarcem nu doar cu câteva decenii în urmă, dar ne întoarcem poate cu secole în urmă în care istoria Europei a fost dominată de sfere de influență, de imperii care încercau să-și adjudece zone de influență. […] Dacă Ucraina vrea să meargă spre Occident, e dreptul Ucrainei să aleagă. NATO nu impune nimănui aderarea în NATO sau în Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri