Caută
Close this search box.

O serie de teste Covid pentru elevi au fost atribuite direct, la firme apropiate de PSD

psd

PSD nu se dezminte: a acuzat PNL, în timpul Cabinetului Orban, că ar fi făcut achiziţii oneroase de măşti de protecţie, prin Unifarm, iar acum exact asta face cu alte achiziţii de pandemie.

Statul a lansat licitația pentru achiziția de teste de salivă, pentru elevi, la mijlocul lunii octombrie, prin intermediul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate.

Licitația a avut loc în procedură de urgență și a fost încheiată prin negociere directă, cu mai multe firme.

Sorin Cîmpeanu i-a cerut lui Raed Arafat să spună când va aproviziona școlile cu teste, dat fiind că acestea sunt „insuficiente chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie”, au aflat jurnaliştii Petru Zoltan şi Petre Bădică, pentru Newsweek.

În urma derulării procedurii de negociere a fost stabilită oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic pe baza criteriului de atribuire “cel mai bun raport calitate-preț”.

La mijlocul lunii noiembrie, s-a anunțat că 10 firme au câștigat licitația pentru cele trei loturi de teste de salivă anti-COVID. Numele firmelor a fost publicat de edupedu.ro

Prin încheierea contractelor, statul a fost de acord să achiziționeze 30 de milioane de teste pentru care a fost de acord să plătească suma de 268 de milioane de lei.

Atât este valoarea contractelor încheiate de ONAC pentru achiziția testelor pentru salivă destinate testării elevilor din școlile publice.

Printre cei care au vândut teste se află o firmă de haine, a cărei imagine este Cătălin Botezatu, dar și o firmă specializată în reciclarea deșeurilor.

În afacerea cu teste pentru salivă, mai sunt implicați o fostă consilieră de la Ministerul Culturii și partenerul de afaceri al unui primar PSD. Ce se știe cu siguranță este că s-au livrat în școli cel puțin 6,5 milioane de teste.

Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de saliva,

MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste,

EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste.

Achiziția testelor pe bază de salivă a fost pasată la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), condus de Cornelia Nagy. Primul lot a fost împărțit de ONAC la trei firme care urmau să livreze 9.000.000 de teste de salivă.

O cantitate de 5.000.000 de teste a fost contractată de la Viggo Fashion International. Compania olandeză Medpark B.V. va livra 3.000.000 de teste, iar restul de 1.000.000 de Eva Healthcare SRL

Viggo Fashion International

Obiectul principal de activitate este comerțul cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate. Numele lui Ionuț Marius Marin mai apare în alte șapte societăți.

De exemplu, în Crama Orheiului 1946 SRL este asociat cu Sorinel Vasile Ștefanescu și cetățenii moldoveni Constantin Gutu și Serghei Turcan. Firma se ocupă de importul și distribuția liniei de vinuri C.B. (Cătălin Botezanu – n.r.).

Vinul este produs de Vinăria Zimbreni din Republica Moldova. Într-o altă societate, Viggo Retail SRL, Ionuț Marin este asociat cu fotbalistul Liviu Ion Antal.

Eva Healthcare SRL

Eva Healthcare SRL va livra 1.000.000 de teste. Anterior firma Eva Healthcare avea numele EvaTech Electronics.

Numele firmei EvaTech Electronics apare pe certificatele măștilor negociate de reporterii RiseProject cu Emanuel Daniel Dan, ginerele lui Vasile Balint, cunoscut ca Sile Cămătaru.

Firma Eva Healthcare este patronată și administrată de Claudia Adina Andrei. În anul fiscal 2019, firma controlată de Claudia Adina Andrei avea o cifră de afaceri netă de peste 7,06 milioane de lei și un profit net de 826.647 lei.

Însă în anul fiscal 2020 cifra de afaceri netă a crescut de peste zece ori, la peste 72,73 milioane lei. În timp ce profitul a fost de aproape 14 ori mai mare ca în anul fiscal 2019.

DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste,

Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste,

Iossocial Media – 4 milioane de teste,

MCM EVA – 3.2 milioane de teste.

Cele 11,1 milioane de teste vor fi livrate de patru firme: DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste, Doctor Swiss – 1,5 milioane de teste, Iossocial Media – 4 milioane de teste, MCM Eva – 3,2 milioane de teste.

Prima societate, DDS Diagnostic, îi are ca asociați pe Dana Stan, Valentin Alin Angheluță și Marius Raul Bostan. Compania Doctor Swiss este deținută în mod egal de Bogdan Gabriel Manole și Diana Manole.

În timp ce, Iossocial Media este deținută de Mihail Lala (80%) și Mihail Cristinel Lala (20%). Cel din urmă, Mihail Cristinel Lala, patronează OK Medical Excellence Group, care la rândul ei este unic asociat la OK Medical.

Firma MCM EVA, cea care va livra 3,2 milioane de teste este deținută oficial cetățeanul sârb Janosevic Dragan și societatea EDM Recycling.

La rândul, EDM Recycling, este patronată și administrată de același afacerist sârb. Obiectul principal de activitate al celor două firme este recuperarea materialelor reciclabile.

Sârbul Janosevic Dragan a preluat societatea MCM Eva de la partenerul său de afaceri, Marius Marinoff, fostul consilier al Grațielei Gavrilescu în mandatul acesteia de ministrul al Mediului.

Relația dintre sârbul Janosevic Dragan și Marius Călin Marinoff nu s-a oprit aici: sârbul Dragan este administratorul firmei Deșeuri Online Consulting, societate deținută integral de Marinoff.

Conform informațiilor publicate pe LinkedIn, Marinoff este expert în analiză comportamentală și președinte al Asociației pentru Reciclare și Management Integrat al Deșeurilor, organizație cu sediul în strada Lacul Tei, nr. 1-3, București. La aceeași adresă, își are sediul social și MCM Eva SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri