Caută
Close this search box.

Putin, ameninţător: „Cereți de la mine garanții? Ar trebui voi să ne dați garanții!”

ambasada federaţiei ruse

Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca Occidentul să ofere Rusiei garanții de securitate „imediat”, pe fondul tensiunilor în creștere legate de desfășurarea masivă de trupe rusești în apropiere de Ucraina.

Vorbind la conferința sa anuală de presă din 23 decembrie, președintele Rusiei a răspuns în mod vădit iritat la întrebarea unui reporter cu privire la intențiile Rusiei, enumerând un șir întreg de nemulțumiri față de Ucraina și NATO.

El s-a referit, de asemenea, la lista de propuneri pe care Moscova a făcut-o publică săptămâna trecută și care se rezuma la o restructurare majoră a securității europene, împiedicând NATO să se extindă mai mult spre Est.

„Cereți de la mine garanții? Ar trebui voi să ne dați garanții, imediat, și să nu ne plimbați cu vorba timp de decenii”, a spus președintele Vladimir Putin, răspunzând la o întrebare a reporterilor postului britanic Sky News despre intențiile Rusiei.

Liderul de la Kremlin a mai declarat că NATO „a înşelat” Rusia cu cinci valuri de extindere de la Războiul Rece şi până în prezent şi că SUA au ajuns la uşa Rusiei, cu rachetele lor.

Potrivit lui Putin, presiunea constantă a Occidentului asupra Rusiei poate fi explicată doar prin faptul că ţările occidentale consideră Rusia prea mare chiar şi după prăbuşirea URSS. Liderul rus a menţionat că în 1991, când URSS s-a prăbuşit, ţara a fost împărţită în părţi separate.

„Dar impresia este că acest lucru nu este suficient pentru partenerii noştri. În opinia lor, Rusia este astăzi prea mare. Pentru că ţările europene însele s-au transformat în state mici. Nu mari imperii, ci state mici, cu 60-80 de milioane de locuitori.

Dar chiar şi după prăbuşirea URSS, când noi am rămas doar 146 de milioane, este prea mult. Cred că acesta este singurul lucru care poate explica o presiune atât de constantă”, a declarat Putin, citat de TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri