Caută
Close this search box.

Raed Arafat: Valul 5 va fi „amestecat”. Tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât Delta

raed arafat

Valul 5 al pandemiei va fi cel puțin unul „amestecat”, dat de tulpina nouă Omicron și de cea care e dominantă acum, Delta, dar se poate întâmpla ca încet-încet să devină predominantă varianta cea nouă a coronavirusului, care este mult mai contagioasă.

„Fără îndoială” Omicron va ajunge și în România și este posibil ca o nouă creștere a cazurilor să se petreacă imediat după sărbători, începând din ianuarie, a declarat, vineri seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„E posibil ca luna ianuarie să fie pentru România o lună în care va începe o creștere a cazurilor, după sărbători, ca urmare a deplasărilor – cei care vin în țară, cei care pleacă din țară în concedii și care se întorc. E posibil să vedem ce am văzut și după perioada verii, adică o creștere nouă a cazurilor și un val nou. Este posibil, nu este exclus”, a spus Raed Arafat.

„Situația noastră este cumva favorabilă în acest moment, pentru că nu avem zboruri directe cu zona care este mai afectată (de Omicron – n.r.), zona Africii de Sud. Am recuperat unii cetăţeni de acolo, sub un control foarte strict de carantinare, de testare, de toate aceste aspecte şi aşa am descoperit cele trei cazuri care oricum erau carantinate de când au intrat în ţară.

După care s-a luat măsura ca cetăţenii ţărilor terţe, care nu sunt cetăţeni europeni, să nu poată intra în România la acest moment pe următoarele săptămâni, plus persoanele care vin de acolo, obligatoriu carantinare, indiferent de statusul lor de vaccinat, nevaccinat, testat, netestat se carantinează, cel puţin pentru 10 zile, cu un test la a opta zi.

Autoritățile spun că vor anunța săptămâna viitoare ce măsuri vor lua în noile condiții ale pandemiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri