Se prefigurează un nou val al pandemiei, unele ţări închid graniţele, restricţiile se pot modifica de la o zi la alta. Toţi cei care şi-au planificat o vacanţă se întreabă ce au de făcut dacă sunt afectaţi de schimbări, aşa cum s-a întâmplat în cazul celor din Maroc, de exemplu.
Vacanțele externe au ajuns să fie un gest de curaj pentru turiști. Mai ales acum, în perioada sărbătorilor, şi sub ameninţarea unui nou val COVID, pentru care multe ţări chiar închid graniţe.
„Vorbim despre o asumare a călătoriei. Unii dintre turişti se întreabă dacă e mai bine să mergem printr-o agenţie de turism sau e mai bine să mergem pe cont propriu. Cred că în situaţii de criză majoră important este să avem iniţiativă personală, să nu ne panicăm, să înţelegem că sunt situaţii fireşti, să ţinem legătura cu autorităţile locale„, declară Ciprian Enea, consultant în turism.
Măsurile de precauție trebuie gândite înainte de călătorie, potrivit TVR.
Pe lângă o asigurare de călătorie, este recomandat ca în bagajul de mână să avem haine groase, indiferent că venim sau mergem într-o destinație exotică, actele importante, telefonul mobil cu o conexiune la internet și o baterie externă. Dacă ni se oferă posibilitatea cazării, indicat este să fie în hotelurile din apropierea aeroportului, astfel încât să ajungem rapid dacă se găsește un zbor.
În plus, legătura permanentă cu reprezentații aeroportului, ai companiei aeriene, consulatului sau ambasadei sunt la fel de importante.
Citește și: Ciucă, întâlnire de lucru privind Omicron: Voi dispune măsuri
Potrivit agențiilor, pentru perioada sărbătorilor, cele mai căutate destinații exotice sunt Dubai, Maldive, Republica Dominicană și Kenya. Prețurile însă sunt pe măsură – un sejur de 7 nopți la un hotel de 5 stele pornește de la 1.500 de euro de persoană.