Caută
Close this search box.

SUA se pregătesc să livreze Ucrainei cantităţi uriaşe de armament

armament

Administrația Biden a pregătit în ultimele săptămâni un pachet de 200 de milioane de dolari, pentru asistență militară suplimentară, pentru Ucraina, dar a amânat acordarea ajutorului, în ciuda apelurilor Kievului și ale unor parlamentari, a anunțat NBC, citând trei surse oficiale.

Washingtonul ia în calcul inclusiv un pachet mult mai mare de ajutor, în cazul unei noi incursiuni a Rusiei, în Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat reporterilor că președintele Joe Biden i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că, în cazul în care Rusia va lansa un atac, SUA va impune sancțiuni dure Moscovei și va trimite mai mult ajutor militar Ucrainei.

„Le-am furniza ucrainenilor material defensiv suplimentar, peste cel pe care îl furnizăm deja”, a declarat Sullivan, relatând conversația lui Biden cu Putin.

Sullivan s-ar fi referit la un pachet mult mai mare de ajutor potențial, nu la transportul de 200 de milioane de dolari.

Amânarea de către administrație a transportului de 200 de milioane de dolari, în arme și echipamente militare, a fost concepută pentru a oferi mai mult timp pentru eforturile diplomatice de dezamorsare a tensiunilor și pentru a păstra o pârghie, în cazul unui atac rusesc asupra Ucrainei, au declarat pentru NBC News trei surse oficiale.

Pachetul mai mic „se află pe biroul președintelui, de aproximativ trei-patru săptămâni”, a declarat una dintre sursele informate despre această chestiune.

Pachetul mai mic, de 200 de milioane de dolari, ar fi trebuit să fie aprobat și anunțat săptămâna trecută, dar în schimb Casa Albă a ales să amâne orice decizie finală, au spus sursele.

Deși nu este clar ce include pachetul de ajutor propus, de 200 de milioane de dolari, Ucraina a cerut sisteme de apărare antiaeriană, rachete anti-navă, mai multe rachete antitanc Javelin, echipamente de bruiaj electronic, sisteme radar, muniție, muniție de artilerie modernizată și provizii medicale.

După ce a înaintat cererea urgență de asistență militară, în urmă cu o lună,. și a primit un răspuns pozitiv, guvernul ucrainean a fost nedumerit de ce pachetul de ajutor nu a fost trimis, așa cum se aștepta.

„Există o ușoară frustrare în legătură cu acest lucru”, a declarat o persoană familiarizată cu punctul de vedere al guvernului de la Kiev.

Casă Albă nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Vladimir Zelenski a refuzat să comenteze.

Un grup de 22 de parlamentari republicani și democrați din Camera Reprezentanților i-a scris o scrisoare lui Bide, în care îi solicită Administrației să accelereze ajutorul militar acordat Ucrainei.

„Pentru a maximiza descurajarea, este esențial ca cel puțin o parte din ajutorul militar – Stingers, Javelins, drone și rachete anti-navă – să fie furnizate imediat. Statul ucrainean trebuie să fie echipat cu instrumentele necesare, pentru a se apăa pe sine și regiunea împotriva agresiunii rusești”, au scris parlamentarii.

Într-un comentariu publicat în Foreign Affairs, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că este vital „să fie crescută asistența militară, pentru Ucraina”.

„Avem propriile noastre forțe militare capabile în Ucraina și nu ne așteptăm ca țările occidentale să pună cizma pe teren”, a scris Kuleba.

„Totuși, avem nevoie de mai multe arme, pentru a ne putea apăra. Totul contează, de la muniție la echipamente medicale, dar avem nevoie în special de apărare aeriană și antirachetă.”

Kuleba a declarat că doar o hotărâre fermă din partea Statelor Unite și a NATO va reuși să contracareze Rusia: „De prea mult timp, Occidentul a refuzat să ia în serios ambițiile lui Puțîn și a răspuns cu întârziere, indecizie și slăbiciune. Este timpul să le răspundă cu putere”.

SUA oferă deja asistență militară Ucrainei, în mod continuu, și a livrat până acum aproximativ 400 de milioane de dolari, în 2021, cu alte 50 de milioane de dolari în curs de livrare, ceea ce reprezintă cea mai mare sumă, într-un singur an, din 2014 încoace.

Administrația Biden și susținătorii săi cred că o combinație de amenințări cu sancțiuni, ajutor militar și diplomație îl poate convinge pe Putin să retragă zecile de mii de soldați ruși, pe care i-a desfășurat de-a lungul graniței cu Ucraina.

Dar scepticii din Congres, inclusiv unii democrați, oficiali guvernamentali din Europa de Est și unii foști diplomați americani, se tem că Washingtonul a fost prea prudent în abordarea sa față de Rusia și a evitat să ia măsuri dure.

La începutul acestui an, când trupele rusești s-au masat în apropierea Ucrainei, Administrația avea pregătit un alt pachet major de ajutor militar, pentru Ucraina. Dar oficialii au amânat, deoarece Rusia și-a redus prezența trupelor, în aprilie, iar Moscova și Washingtonul au convenit asupra unui summit între Biden și Putin.

Un nou ajutor militar a fost anunțat abia în septembrie, când președintele Zelenski s-a întâlnit cu Biden, la Washington.

William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina, a declarat că asistența militară americană a fost un element-cheie, alături de amenințarea cu sancțiuni dure și dialogul diplomatic, pentru a respinge o posibilă ofensivă rusă în Ucraina.

„Statele Unite ar trebui să continue și să accelereze asistența militară pentru Ucraina, ca răspuns la amenințările reînnoite la adresa securității ucrainene, europene și internaționale”, a declarat Taylor.

Fostul ambasador a precizat că a existat „un flux bun de asistență, de la prima invazie a rușilor, în 2014”, inclusiv 60 de milioane de dolari, anunțați în septembrie și care au fost livrați în această săptămână.

Ucraina s-a declarat mulțumită de o conversație telefonică purtată între Biden și Zelenski, afirmând că discuțiile au întărit importanţa „descurajării și a de-escaladării”.

sursa: AK24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri