Caută
Close this search box.

The Guardian: Falsele lucrări ştiinţifice ale Elenei Ceauşescu, o problemă morală de corectat

Cercetători români cer unor edituri academice să retragă numele Elenei Ceuşescu de pe aproape 24 de lucrări ştiinţifice şi cărţi publicate în mod fraudulos ca fiind opera sa, la peste 30 de ani de la execuţia fostei soţii a dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a acestuia.

Regimul a prezentat-o drept o cercetătoare eminentă în chimie, în pofida lipsei oricăror calificări autentice în domeniu şi a faptului că numele acesteia trăieşte în jurnale academice, iar instituţii britanice nu îi retrag titlurile onorifice acordate, relatează The Guardian într-un amplu material publicat miercuri în ediţia online.

Potrivit cercetătorilor din spatele acestei iniţiative, opera Elenei Ceuşescu este citată şi accesată în continuare, în pofida faptului că aceasta era abia alfabetizată în ştiinţe şi era incapabilă să recunoască formule chimice predate studenţilor la chimie în primul an de studii.

Ei cer, de asemenea, ca titlurile, premiile şi doctoratele onorifice acordate Elenei Ceuşescu să fie revocate, iar instituţiile care au onorat-o, inclusiv Royal Society of Chemistry şi Polytechnic of Central London (în prezent Universitatea din Westminster) să-i retragă recunoaşterea pe care i-au acordat-o şi să recunoască falsitatea carierei sale ştiinţifice, potrivit News.ro.

Doctoratul Elenei Ceauşescu nu a fost retras în România, în pofida faptului că se ştie că nu ea a scris lucrarea.

Chris Isloi, un cercetător din Londra, şi Andrei Dumbravă, un doctor şi lector superior la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, conduc acest efort de corectare a istoriei ştiinţei.

Însă Isloi declară că acest lucru este dificil, deoarece ”nici o editură ştiinţifică nu şi-a scris ghidurile de publicare cu gândul că un autor ar putea fi soţia analfabetă a unui dctator comunist”.

Ceauşescu a dat cu economia românească de pământ, a înregistrat un bilanţ cutremurător al drepturilor omului, a tăiat fondurile alocate ştiinţei şi medicinei şi şi-a construit un cult neruşinat al personalităţii.

”Erau vremuri grele”, declară Dumbravă. ”Este complicat să le spui întreaga poveste celor care n-au trăit nicidată vreun fel de totalitarism”.

”Era o lume în care ţi se dicta totul”, spune el. ”Eforturile Ceauşeştilor de a plăti datoria externă însemnau că vor să evite orice importuri în valută. Totul, de la portocale la banae, a dispărut. Iar totul era sub control strict. Nu puteai să sacrifici o vacă la tine în sat. Era ilegal. Puteai face puşcăre dacă erai prins cu nişte carne”, spune el.

Isloi crede că dorinţa Ceuşeştilor de recunoaştere şi legitimitate internaţională este motivul din cauza căruia referinţele ştiinţifice ale Elenei Ceauşescu au mers atât de departe, dar că legătura ei cu cercetarea în chimie a început cu mult înainte ca Nicolae Ceauşescu să ajungă la putere.

Biografa acesteia, Lavinia Betea, profesoară de istorie la Universitatea din Arad, consideră că deţinerea titlului de om de ştiinţă a legitimat ”ascensiunea ca lider al elitei intelectuale” a lui Ceauşescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri