Caută
Close this search box.

”Vacanţa de sărbători se poate prelungi cu o carantină în străinătate”, avertizează ANAT

Eforturile de redresare ale industriei turismului au fost zădărnicite, în ultimele zile, de adoptarea noilor reguli privind intrarea pe teritoriul României, care nu numai că aruncă în aer orice predictibilitate dar loveşte nemilos şi cetăţenii români care au înţeles importanţa vaccinării şi au contribuit până în acest moment la reducerea efectelor pandemiei, consideră Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

ANAT a observat cu tristeţe cum, în ultimele două zile, eforturile de redresare ale industriei au fost zădărnicite de adoptarea noilor reguli privind intrarea pe teritoriul României, care nu numai că aruncă în aer orice predictibilitate, şi aşa precară, pe care o oferea lista semafor, dar loveşte nemilos şi cetăţenii români care au înţeles importanţa vaccinării şi au contribuit până în acest moment la reducerea efectelor pandemiei, prin respectarea tuturor recomandărilor autorităţilor sanitare. Lista semafor şi-a demonstrat eficacitatea până în prezent, asigurând un echilibru funcţional între măsurile de prevenţie şi reducere a efectelor pandemiei şi redeschiderea ramurilor economice cele mai afectare de restricţiile impuse de autorităţile sanitare. Nu considerăm oportună tranziţia de la lista semafor la împărţirea ţărilor în funcţie de poziţionarea lor geografică, respectiv state UE versus state non-UE, acest lucru fiind pe de o parte profund discriminatoriu şi pe de altă parte irelevant în contextul în care noua tulpină Omicron deja nu mai este endemică statelor africane în care şi-a avut originea„, se arată într-un comunicat al ANAT transmis luni AGERPRES.

Potrivit Asociaţiei, în condiţiile în care Egiptul are 6 infectări la 100.000 de locuitori în ultimele 7 zile iar Belgia 1095, întreaga argumentaţie în favoarea schimbării listei semafor şi a trecerii la restricţionarea călătoriilor în funcţie de regiunea geografică nu poate rămâne în picioare.

Mai mult, în condiţiile în care în România conformarea voluntară în ceea ce priveşte vaccinarea este la un nivel redus, adăugarea de restricţii pentru persoanele vaccinate nu va rezulta decât într-un declin şi mai accentuat al campaniei de vaccinare, precum şi în descurajarea persoanelor deja vaccinate să facă doza booster.

Înţelegem cu toţii situaţia prin care trece România şi întreaga lume şi am fost mereu susţinătorii unor măsuri benefice deopotrivă pentru sănătatea publică şi pentru economie, întrucât cele două nu pot fi deconectate pentru perioade lungi de timp, aşa cum s-a văzut, cu consecinţe dureroase, în cei aproape doi ani de pandemie. Totuşi, o analiză mai atentă a consecinţelor unor decizii pripite, cum sunt cele privind modificarea condiţiilor de intrare pe teritoriul Romaniei, fără a mai ţine cont de situaţia epidemiologică din statele de origine sau de situaţia particulară a persoanelor care doresc să intre pe teritoriul naţional, ar putea limita pierderile suplimentare provocate în economie de aceste decizii, pierderi înregistrate tot de industriile cele mai lovite de la începutul pandemiei şi în sprijinul cărora statul a venit târziu şi într-o proporţie extrem de mică faţă de alte state europene de la care, doar în ceea ce priveşte măsurile restrictive sau punitive, luăm adesea exemplu„, se subliniază în comunicatul citat de Agerpres.

Vacanţa de sărbători se poate prelungi, tot pe banii lor, cu o carantină în străinătate

În context, ANAT atrage atenţia că oamenii vor fi cei mai afectaţi de aceste decizii, respectiv aceia care şi-au dorit să călătorească sau să vină acasă de sărbători. Impactul asupra lor va fi unul dublu, pe de o parte nu îşi vor putea recupera sumele achitate pentru călătorii, deoarece anulările făcute în această perioadă sunt supuse penalizărilor contractuale, iar pe de altă parte vor fi nevoiţi să îşi petreacă sărbătorile fie în izolare, fie departe de cei dragi. Pentru cei mai ghinionişti dintre ei, vacanţa de sărbători se poate prelungi, tot pe banii lor, cu o carantină în străinătate, deoarece noile reguli impun testarea înainte de întoarcerea în România şi nu la intrarea în ţară, aşa cum ar fi normal şi cum se întâmplă în alte state europene.

În acest moment, România se află într-un context epidemiologic favorabil comparativ cu alte state europene în ciuda ratei scăzute de vaccinare şi, deşi este nevoie în continuare, în mod evident, de precauţie, ne dorim să reanalizaţi restricţiile privind accesul pe teritoriul României în perioada imediat următoare, să daţi posibilitatea cetăţenilor români să petreacă măcar aceste sărbători în linişte şi să reveniţi la utilizarea listei semafor, care are mult mai mult sens din punct de vedere sanitar şi poate oferi predictibilitate şi siguranţă oamenilor şi economiei deopotrivă. Vă rugăm, de asemenea, să restabiliţi criteriile de intrare in România pentru cetăţenii care au schema completă de vaccinare, întrucât impunerea de restricţii suplimentare pentru aceştia este un factor ce demotivează şi poate întârzia sau chiar anula decizia de a se vaccina pentru persoanele care încă nu au făcut-o„, avertizează reprezentanţii agenţiilor de turism.

Aceştia solicită autorităţilor înfiinţarea de puncte de testare în frontieră, pe fluxul de intrare în ţară, în aşa fel încât călătorii să nu mai fie obligaţi să facă testul în străinătate, ci la intrarea în România. Totodată, pentru a facilita cât mai mult întregul proces, testarea iniţială ar trebui să se
facă cu teste antigen, urmând ca un eventual rezultat pozitiv să fie confirmat cu test PCR în următoarele 24 de ore, timp în care persoana testată pozitiv ar face carantină la domiciliu, consideră ANAT.

Pentru statul român exista două tipuri de avantaje. Pe de o parte, se diminuează cheltuielile cu asigurările sociale de sănătate, pentru că perioada de carantină este acoperită de un concediu medical decontat de stat. Limitarea numărului de persoane obligate să intre în carantină numai la cele care chiar sunt testate pozitiv ar duce la scăderea considerabilă a acestor cheltuieli de la bugetul statului. Pe de altă parte, veniturile generate de efectuarea acestor teste pe teritoriul României, de către clinici/operatori economici cu domiciliu fiscal în România, aduc plus valoare pentru economia naţională şi încasări suplimentare la buget din taxe şi impozite„, a subliniat Dumitru Luca, preşedinte ANAT.

Pe de altă parte, reprezentanţii industriei turismului cer modificarea reglementării privind programul restaurantelor în perioada sărbătorilor pentru ca românii să poată sărbători Revelionul la ora 24:00 şi nu la ora 21:00.

Citește și: Cum s-a ajuns la un tribut extra pe sănătatea publică

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat duminică faptul că românii şi alţi cetăţeni din UE care vin în România din ţări din afara Uniunii Europene vor trebui să prezinte un test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.

Rafila a menţionat că, în cadrul întâlnirii de lucru de la Palatul Victoria, au fost discutate o serie de măsuri, care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare.

Potrivit ministrului, măsurile vizează limitarea răspândirii variantei Omicron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri