Caută
Close this search box.

VIDEO Genetician român, la Cambridge: Că Omicron ar fi mai blând nu e liniștitor pentru România

omicron

Riscul de spitalizare din cauza Omicron este cu 80% mai mic decât în cazul variantei Delta, arată un studiu din Africa de Sud. Noile cercetări au evaluat severitatea bolii prin compararea simptomelor date de Omicron și Delta.

Totuși, studiul nu a fost încă revizuit de comunitatea științifică. În ultimele zile, numărul cazurilor noi de COVID a scăzut în Africa de Sud. Cu toate acestea, un studiu publicat săptămâna trecută de Imperial College London arată că nu există nici un semn că Omicron ar fi mai blând decât Delta.

Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană la Universitatea Cambridge, a explicat la Digi24 că sunt cercetări care arată că Omicron este mai puțin sever dar că asta are legătură cu o rată ridicată de vaccinare.

„Sunt mai multe studii care sugerează că Omicron ar fi mai puțin sever, dar nu avem foarte multe cazuri cu care să comparăm. Un studiu din Marea Britanie arată că sunt internări cu 40% mai puține, dar e vorba despre cei vaccinați. Pentru ceilalți, impactul nu e diferit din punct de vedere al spitalizării.

În România, unde sunt foarte multe persoane nevaccinate nu e o veste liniștitoare, pentru că această blândețe a bolii are mare legătură cu o imunizare destul de mare, prin trecere prin boală sau prin vaccinare. Dacă ne uităm la categoriile vulnerabile stăm prost.

Omicron pare că se comportă ca o boală mai puțin severă, dar asta depinde de nivelul de vaccinare și al anticorpilor obținuți prin trecerea prin boală.

Nu ne liniștește pe noi, cu oamenii de la țară nevaccinați și cu valul Delta care nu prea a mai ajuns acolo”, a declarat Mircea Iliescu.

În ceea ce privește valul 5 despre care vorbesc autoritățile, el a spus că este foarte important ca oamenii să fie convinși să se vaccineze până atunci. Este nevoie să avem o campanie mult mai accelerată în acest sens, a afirmat geneticianul.

„La cât de repede se transmite Omicron, asta înseamnă că tot vor fi oameni vulnerabili care vor lua virusul chiar dacă varianta e mai blândă.

Orice doză în plus ajută. La noi, varianta Delta a făcut ravagii mai mult în orașe. Avem în România foarte mulți oameni vulnerabili, un studiu arată că avem încă potențial de încă zeci de mii de morți în România, cu un virus – blând sau ne-blând – care trece la o persoană care nici nu a fost vaccinată și nici nu a trecut prin boală.

Virusul ne poate surprinde. Pare un nou moment în care virusul se transmite, dar e mai blând, avem motive de optimism, dar în țări unde populația e vaccinată cu doză booster. Trei doze previn îmbolnăvirile cu noile variante.

Avem și medicamente noi. Ar trebui și noi în România să fim parte din acest optimism global și să punem și noi umărul. Avem vaccin, avem medicamente antivirale, înțelegem virusul mai bine, putem spera la o normalitate în a doua jumătate a lui 2022”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri