Caută
Close this search box.

Adrian Câciu: Pilonul II de pensii a fost luat, din păcate, în considerare în plafonul de 9,4% din PIB în PNRR

adrian câciu

Pilonul II de pensii a fost luat, din păcate, în considerare în acel plafon de 9,4% din PIB introdus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), deşi acest pilon nu este o cheltuială efectivă, ci un transfer de fonduri din Pilonul I către un administrator privat, a declarat, joi seară, la Digi 24, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Trebuie să ştiţi câteva lucruri despre 9,4% din PIB. Nu se pune problema că îl atingem sau îl depăşim. Nu avem o presiune pe 9,4%.

Din punctul meu de vedere sunt nişte erori pe care aş putea să le scot în evidenţă. Problema pe care aş ridica-o este că va trebui să facem o dezbatere, dincolo de Comisia Europeană, la noi în societate.

Suntem toţi conştienţi că vom avea un val de pensionări în 2032, cu acea generaţie a decreţeilor? Avem capacitatea să ne încadrăm în acel 9,4% cu toate elementele de pensii cuprinse acum şi cu numărul suplimentar astfel încât, în final, să avem o pensie decentă pentru aceşti oameni?

Ei nu au nici o vină, au contribuit. Angajamentul luat în acest PNRR este pe 50 de ani, ca să ne înţelegem.

În acel procent de 9,4% a fost introdus din păcate şi Pilonul II de pensii. Acesta reprezintă 0,9% din PIB în acest moment… Pilonul II de pensii nu este o cheltuială efectivă, ci un transfer de fonduri din Pilonul I către un administrator privat”, a spus Câciu.

Acesta a adăugat că banii din Pilonul II de pensii se capitalizează şi vor reprezenta pensie viitoare pentru cetăţenii care la momentul acesta contribuie.

„În contextul în care îl introduci într-o anvelopă fixă vei genera sărăcie pe Pilonul II, pentru că vei constrânge Pilonul II să rămână la o anumită anvelopă.

Legea era cu 6%, atunci de ce ajungem la 4,75%? Banii aceia produc bani care se strâng în dreptul cetăţeanului ca o acumulare viitoare. În momentul în care tu îi consideri de fiecare dată cheltuială bugetară pe un plafon de 9,4% este incorect, pentru că nu ai cum să creşti alocarea la Pilonul II.

O să o creşti la 4,75%, dar vi se pare normal să fie la 4,75%, când în lege a fost construită pe 6%. Cred că cetăţenilor români nu le convine acest lucru”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri