Caută
Close this search box.

Arafat: Masca de protecţie, obligatorie după publicarea în MO a ordinului lui Rafila şi Bode

raed arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, miercuri, că masca de protecţie va fi obligatorie în spaţiile închise şi deschise din momentul publicării în Monitorul Oficial a ordinului comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne.

„Prin hotărârea CNSU care a fost aprobată astăzi revenim la incidenţe. Incidenţele au scăzut, deci avem până la 1 la mia de locuitori şi între 1 şi 3 la mie şi după peste 3 la mie.

Până la 1 la mie rămânem pe măsurile care sunt la acest moment, însă la modul în care evoluează situaţia acest lucru nu va ţine mai mult de câteva zile şi vom ajunge peste tot la peste 1 la mie.

Deja evoluţia în judeţe, în localităţi arată foarte clar că acest prag va fi foarte rapid trecut la modul în care creşte numărul cazurilor. (…) Hotărârea CNSU are (…) o parte care se aprobă prin ordinele de ministru, cum este masca şi aici va ieşi ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Internelor, sunt alte lucruri care se adoptă prin hotărâre de Guvern, hotărârea de Guvern nu a fost adoptată astăzi, dar cel târziu vineri ea trebuie să fie adoptată, s-ar putea să fie chiar mâine adoptată, se va decide de prim-ministru”, a afirmat Arafat, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

El a subliniat că masca de protecţie – medicală sau de tip FFP2 – va fi obligatorie în spaţiile închise şi deschise de la momentul în care va fi publicat ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne. „În mod normal acest ordin trebuie să iasă în cursul acestei săptămâni”, a precizat Arafat.

Potrivit şefului DSU, vor fi şi excepţii de la obligativitatea purtării măştii de protecţie, între care se numără activităţile sportive.

„Pe stradă se va purta cu excepţia în care ai activităţi individuale. În staţia de autobuz, în staţia de metrou, când te duci pe stradă şi circulă pe lângă tine oameni va fi purtată masca, aşa cum este şi în multe alte ţări care au implementat-o”, a explicat el, subliniind că varianta Omicron a SARS-CoV-2 are o contagiozitate foarte mare.

Arafat a completat că, prin hotărârea CNSU, administratorii infrastructurilor critice pot impune testarea angajaţilor sau purtarea măştilor de protecţie de tip FFP2, dând exemplul centralei nucleare.

Hotărârea CNSU prevede reducerea capacităţii la 30% pentru concerte, cinematografe, la o incidenţă de peste 1 la mie, şi la restaurante, la o incidenţă peste 3 la mie a cazurilor. Şeful DSU a arătat că accesul va fi condiţionat în continuare de certificatul verde. El i-a avertizat pe agenţii economici că riscă să îşi întrerupă activitatea, ca urmare a infectării unui mare număr de angajaţi, în cazul în care nu sunt respectate regulile sanitare.

„Vor fi reanalizate aceste măsuri şi poate chiar săptămâna viitoare va mai fi o analiză a acestor măsuri şi s-ar putea să ajustăm unele dintre ele, după mai multe discuţii cu colegii noştri”, a indicat Raed Arafat.

Conform acestuia, urmează să se modifice perioada de carantinare şi izolare pentru cei care vin din ţările cu risc epidemiologic.

„Înţelegerea pe care o avem la acest moment, urmează astăzi sau mâine dimineaţă să emitem hotărârea CNSU, după cum decide premierul. Aici vorbim de reducerea perioadei carantinare şi de izolare şi este posibil să fie diferenţiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală şi persoanele care sunt vaccinate şi trecute prin boală. Ideea este să mergem spre o reducere a perioadei de carantinare şi izolare”, a declarat Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri