Caută
Close this search box.

Campaniile Ministerului Sporturilor condus de UDMR-istul Eduard Novak fac jocuri de culori cu steagul Ungariei

eduard novak

Una este legată de vaccinare, intitulată „Campioni pentru viață”, cealaltă în legătură cu proiectele pe termen lung în sport, denumită „Strategia Națională pentru Sport”.

Ambele proiecte au avut și prezentare în format grafic. Iar aici alegerile cromatice duc mai degrabă cu gândul la Ungaria, decât la România.

La „Campioni pentru viață”, au fost folosite patru culori, dintre care trei sunt cele din steagul Ungariei (roșu, alb și verde), la care s-a adăugat fundalul albastru, iar la „Strategia Națională pentru Sport” s-au folosit doar două nuanțe, roz și turcoaz, ambele extrem de apropiate de roșu și verde, parte din drapelul maghiar, a observat GSP.

Fundalul albastru este culoarea neutră, pe care ies în evidenţă roşul şi verdele tipice steagului Ungariei vecine şi prietene. Lipsește cu desăvârșire simbolul grafic al drapelului României.

Nu e prezentă deloc nici măcar culoarea galbenă, definitorie pentru echipamentul multor echipe naționale ale României, dar și al sportivilor români, în frunte cu Gabi Szabo.

În plus, una dintre fotografiile alese pentru a însoți „Strategia Națională pentru Sport” e cu un puști fotbalist, al cărui echipament e preponderent de culoare verde, culoarea de bază pe toate logourile, panourile și acțiunile UDMR-ului.

Cromatica respectivelor campanii, mai ales „Campioni pentru viață”, propune o asemănare izbitoare cu steagul Ungariei.

Senzația a fost întreținută de faptul că Ministerul Sportului a decis să realizeze bilingv o parte a campaniei, în română și maghiară, nu și în alte limbi, ale altor minorități care trăiesc pe teritoriul României.

Nu doar mesajele video cu Eduard Novak, Ladislau Boloni, Eva Tofalvi și Bernadette Szocs sunt rostite în ambele limbi, ci și site-ul campionipentruviata.ro conține două versiuni: una în limba română, alta în maghiară.

Pe de altă parte, Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, a declarat, în urma unei întâlniri cu Eduard Novak, ministrul Sportului din România, că administrația de la Budapesta va continua să facă investiții masive în țara noastră.

„Sportul este un instrument pentru păstrarea şi consolidarea identităţii naţionale”, a declarat Peter Szijjarto.

Potrivit ministrului din țara vecină, până acum, Budapesta a furnizat, conform B1.ro, un sprijin în valoare de 30 de miliarde de forinţi, adică în jur de 83 de milioane de euro, pentru proiecte de infrastructuri sportive, în regiunile locuite de mulţi etnici maghiari, inclusiv construcţia unui stadion de fotbal la Sfântu Gheorghe şi a unui patinoar la Sângeorgiu de Mureş.

Mai departe, guvernul maghiar are în plan construcția unei academii de fotbal la Satu Mare și a unui internat, la academia de hochei de la Cârța, județul Harghita, a mai precizat Szijjarto.

Eduard Novak, ministrul Sportului din România, a privit cu deschidere investițiile maghiarilor în România. El a subliniat necesitatea reformelor în sportul românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri