Caută
Close this search box.

Dumitru Chiriţă, şeful pesedist al ANRE, ar fi fost în concediu, în Republica Dominicană

dumitru chiriţă

Preşedinţia la ANRE a fostului electrician şef de tură şi lider sindical Dumitru Chiriţă, în fruntea ANRE, devine o problemă tot mai mare pentru România.

Relațiile dintre liderii PNL și PSD s-au tensionat în această săptămână după ce un om-cheie din piața energiei, Dumitru Chiriță (președintele Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE) a lipsit complet de la toate discuțiile de la începutul crizei facturilor, au declarat pentru G4Media surse politice.

Chiriță, un fost electrician-sindicalist promovat și susținut de PSD la șefia ANRE, a lipsit săptămâna aceassta atât de la întâlnirile cu guvernul, cât și de la ședința de luni a coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR.

Locul său a fost ținut în permanență de vicepreședintele Zoltan Nagy. Potrivit surselor G4Media, când a fost întrebat în ședința coaliției de ce lipsește Chiriță, Zoltan Nagy ar fi spus că șeful ANRE e plecat în concediu medical.

Pe de altă parte, liberalii îl acuză pe Chiriță că a plecat de fapt în concediu de odihnă în Republica Dominicană – un paradis tropical aflat în apropiere de Cuba, în plină criză a facturilor. Despre plecarea lui Chiriță în Republica Dominicană au mai scris Antena 3 și Curs de Guvernare.

Bazându-se pe această informație, liderii PNL i-ar fi cerut lui Marcel Ciolacu să îi retragă sprijinul politic lui Dumitru Chiriță, care poate fi demis doar de Parlament.

Între PNL și PSD are loc un război surd, pentru atribuirea responsabilității creșterii facturilor. Lideri PSD, precum Mihai Tudose și Marcel Ciolacu, au arătat cu degetul către ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, în timp ce liberalii acuză ANRE, controlată de PSD, prin Dumitru Chiriță și Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

Chiriță nu a răspuns la apelurile și mesajele repetate ale reporterului G4Media. Ulterior, el și-a închis telefonul, iar mesajul automat al operatorului de telefonie mobilă era înregistrat în limbile franceză și engleză.

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a fost acuzată de liberali că a provocat scandalul major al scumpirii facturilor de energie electrică și la gaze atât din cauza lipsei controalelor, cât și pentru că nu a derulat campanii de informare a clienților înainte de liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie 2021.

Instituția, care arbitrează piața energiei, este condusă de Dumitru Chiriţă (57 de ani), numit președinte de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. El are un salariu de circa 12.000 de euro pe lună, unul dintre cele mai mari venituri din toate instituțiile publice din România.

După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat.

Dumitru Chiriță este de origine din Tărtășești (Dâmbovița) și și-a început cariera ca electrician șef de tură la fosta Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), unde a lucrat până în 1990. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.

Între 2000 și 2004 a fost deputat PSD, între 2004 și 2008 a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (fără nici o legătură cu experința sa de electrician), iar din 2008 și-a reluat postul de deputat PSD.

Între timp, el a absolvit și dreptul la o facultate particulară (Universitatea Nicolae Titulescu) și și-a luat masterul în drept la Universitatea București. Din CV-ul său de pe site-ul Camerei Deputaților lipsesc anii în care a urmat cursurile universitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri