Caută
Close this search box.

EMA: Omicron va scoate Covid-19 din faza pandemiei

omicron

Răspândirea variantei Omicron, a SARS-CoV-2, va transforma Covid-19 într-o boală endemică, cu care oamenirea poate învăţa să trăiască, preconizează Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

EMA îşi exprimă totodată îndoiala, cu privire la administrarea unei a patra doze de vaccin anticovid populaţiei europene, şi apreciază că vaccinarea repetată anticovid nu este o strategie durabilă.

”Nimeni nu ştie exact când ne vom afla la capătul tunelului, dar vom ajunge acolo”, a declarat şeful strategiei de vaccinare de la EMA, cu sediul la Amsterdam, Marco Cavaleri.

”Odată cu creşterea imunităţii în rândul populaţiei şi cu omicron va exista multă imunitate naturală, în afară de vaccin şi vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai aproape de endemic”, a apreciat Cavaleri.

Însă, a subliniat el, ”nu trebue să uităm că ne aflăm în continuare în pandemie”.

Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a subliniat, la rândul său, că în prezent este imposibil ca noul coronavrus să fie catalogat drept endemic – adică la fel ca gripa.

”Avem în continuare un virus care evoluează destul de rapid şi care ridică noi provocări. Nu ne află aşadar în punctul în care să-l putem califica drept endemic”, a subliniat însărcinata cu Situaţii de Urgenţă la OMS, Catherine Smallwood.

Peste jumătate dintre europeni ar putea contracta varianta Omicron, în două luni, având în vedere tsunami-ul actual, preconizează OMS Europa.

OMS Europa avertizează de asemenea că lupta împotriva Covid-19, cu doze booster anticovid actuale, nu este o strategie viabilă, o părere împărtăşită de EMA.

”Dacă avem o strategie în care să administrăm (doze) «booster» la patru luni, vom ajunge să avem probleme cu reacţia imunitară”, avertizează Marco Cavaleri.

”Iar în al doilea rând există bineînţeles riscul săturării populaţiei de administrarea continuă a unor doze «booster»”, avertizează el.

Statele este necesar să înceapă mai degrabă să se gândească la o administrare a unor doze ”booster” la o perioadă lungă de timp şi să le administreze la începutul iernii, la fel ca pe vaccinul antigripal.

În pofida faptului că varianta Omicron pare mai contagioasă decât celelalte variante, studiile au relevat un risc mai mic de spitalizare, în urma unei infecţii cu această variantă – estimat undeva între o treime şi jumătate, faţă de riscul de spitalizare al variantei indiene (delta), potrivit EMA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri