Caută
Close this search box.

Este Xbox bun pentru copii?

Mulți părinți din ziua de azi se întreabă dacă Xbox este bun pentru copii și, deși există multe dezbateri pe această temă, concluziile tind să arate că ar putea la fel de multe avantaje ca dezavantaje, atunci când vine vorba de copii care se joacă pe popularul sistem de jocuri video.

În trecut, au existat griji și plângeri că acest tip de jocuri îi lasă pe copii prea izolați de ceilalți și cu îngrijorări legate de deteriorarea vederii din cauza privitului fix la ecran. Părinții și educatorii de pretutindeni sunt foarte atenți la potențialele efecte negative ale acestor tipuri de sisteme de jocuri video.

Cu toate acestea, există efecte pozitive care pot apărea în urma jocului pe Xbox și Xbox Live. Xbox Live este o caracteristică a Xbox care permite jucătorului să se joace online împotriva prietenilor sau a altor persoane. Atât Xbox, cât și Xbox Live pot avea o mulțime de efecte pozitive și negative asupra copiilor.

Avantaje

Câteva dintre cele mai frecvente efecte pozitive ale jocurilor video includ faptul că Xbox:

  • Crește încrederea în sine
  • Îmbunătățește coordonarea mână-ochi
  • Poate stimula un potențial interes pentru proiectarea jocurilor video
  • Încurajează socializarea cu prietenii

Pe măsură ce tehnologia jocurilor video devine și mai complexă, multe universități și facultăți au început să ofere diplome în tehnologia jocurilor video. Copiii care reușesc să aibă un echilibru sănătos între timpul petrecut jucând jocuri și participând la alte activități se pot găsi în situația de a proiecta tipurile de jocuri pe care le joacă astăzi.

Deși comunicarea cu prietenii se face online prin intermediul Xbox Live, aspectul social al jocului este o caracteristică pozitivă a Xbox, deoarece acesta poate fi un instrument de creare a legăturilor.

Dezavantaje

Deși se pot întâmpla lucruri bune atunci când petreceți ore întregi jucând Xbox, de cele mai multe ori, atunci când părinții pun întrebarea dacă Xbox este sau nu bun pentru copii, răspunsul este un nu răsunător.

Unul dintre cele mai deranjante aspecte ale jocului la Xbox se referă la copiii care joacă Xbox Live. Unele dintre cele mai notabile probleme întâlnite de jucătorii Xbox Live includ:

  • Risc crescut de a fugi de acasă
  • Posibila apariție a unor probleme fizice

Oricât de ciudat ar părea, a existat un caz documentat în care un jucător Xbox Live a murit ca urmare a unei sesiuni maraton de jocuri. O autopsie a arătat că tânărul de 20 de ani a murit din cauza unei embolii pulmonare care a trecut de la picioare în plămâni. Medicii au pus decesul pe seama perioadei prelungite de timp pe care tânărul a petrecut-o stând jos în fața jocului, motiv pentru care părinții sunt întotdeauna încurajați să își oblige copiii să ia o pauză de la joc, pentru a se ridica și a se plimba câteva minute.

Au existat, de asemenea, rapoarte despre adolescenți care au fugit de acasă ca urmare a întâlnirii cu alte persoane prin intermediul Xbox Live. Un incident petrecut în 2012 în SUA a avut ca rezultat faptul că patru adolescenți s-au întâlnit în timp ce jucau Xbox Live și au făcut un pact de a fugi împreună. Deși au fost găsiți nevătămați și s-au întors acasă în siguranță, acest lucru arată cât de puțin știu părinții despre ceea ce pot face copiii în timp ce joacă jocuri video.

Deși unele dintre aceste incidente sunt exemple drastice, ele arată posibilitățile care se pot întâmpla dacă părinții nu sunt conștienți de capacitățile Xbox. Totuși, sistemul de jocuri se dezvoltă constant iar producătorii sunt din ce în ce mai conștienți și dedicați atât nevoilor jucătorilor, cât și celor ale părinților acestora.

Atunci când vă întrebați dacă Xbox este bun pentru copii, cel mai bine este să verificați numeroasele instrumente de monitorizare parentală, disponibile în prezent. Ușor de instalat, acestea permit părinților să își supravegheze copiii în timp ce sunt la serviciu, la cumpărături sau în altă parte.

Prin utilizarea acestor instrumente, este posibil să evitați o potențială tragedie, păstrând în același timp jocurile video la locul potrivit în lumea unui copil sau adolescent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri