Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNAT) vernisează vineri, la ora 14,00, în Sala Barocă, expoziţia de artă japoneză „Celebrities of the Floating World 2022”, care rămâne deschisă până în 22 aprilie şi conţine aproape 150 de lucrări provenite exclusiv din colecţia colecţionarului George Şerban şi sunt create de cei mai importanţi artişti Ukiyo-e.

Perioada culturală surprinsă în proiectul „Celebrities of the Floating World 2022” este 1603-1868, cunoscută ca Epoca Edo, o perioadă de mare deschidere, amploare artistică, prospeţime economică, stabilitate socială şi politică din istoria Japoniei.

„MNAT găzduieşte această valoroasă expoziţie, care se deschide la Timişoara după un periplu naţional strategic, în care evenimentul a mai fost găzduit în 2021 de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Muzeul de Artă Braşov. Tehnicile grafice sunt prezentate aici în plenitudinea lor. Legătura dintre imagine, imaginaţie, cultura scrisă, tradiţie şi documentare este surprinsă de liniile fine care ţes elegant felul în care realitatea este captată şi transmisă în timp”, transmite MNAT, într-un comunicat de presă.

Selecţia de lucrări care coabitează în spaţiul dedicat expoziţiilor temporare de la parterul şi subsolul Palatului Baroc este structurată cu trimitere directă la marile teme ale culturii japoneze Edo, respectiv istorie, teatrul kabuki, bijin-ga, poeţii, shunga şi peisajul.

În cadrul vernisajului, alături de discursurile curatorilor Alexandru Chituţă şi Andreea Foanene, va avea loc un tur ghidat al expoziţiei, oferit publicului de colecţionarul avocat George Şerban.

Vernisajul expoziţiei plastice va fi completat de o degustare cu supă tradiţională japoneză, iar librăria Cărtureşti va expune o selecţie de cărţi şi produse nipone menite să îmbogăţească experienţa vizitatorilor.

Participarea la eveniment este gratuită, cu respectarea cerinţelor pandemice.

Citește și: Eurovision 2022. România va concura în a doua semifinală

Foto: putereaacincea.ro

Evenimentul este organizat de MNAT în colaborare cu Ambasada Japoniei în România, Societatea de Avocaţi „Şerban şi Asociaţii”, Asociaţia Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” şi Consiliul Judeţean Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here