Oricare cetăţean israelian, inclusiv cei singuri şi cuplurile de homosexuali, va putea avea copii cu ajutorul unei mame-surogat în urma unei modificări legislative, relatează marţi DPA.

Ministrul Sănătăţii, Nitzan Horowitz, a prezentat marţi un amendament la lege, ce urmează să intre în vigoare pe 11 ianuarie. „Astăzi facem istorie”, a declarat Horowitz jurnaliştilor.

Sarcina cu ajutorul unei mame-surogat era anterior permisă în Israel doar pentru cuplurile heterosexuale, deşi în condiţii stricte, potrivit Agerpres.

Ca urmare, bărbaţii homosexuali au apelat adesea la mame-surogat în străinătate. Cu toate acestea, procedura este costisitoare şi complicată.

Prin modificarea procedurii, guvernul a urmat o decizie de anul trecut a Curţii Supreme din Israel. Cerinţele anterioare au constituit o încălcare a drepturilor omului, se arată în hotărârea de anul trecut.

„Este o zi istorică pentru comunitatea LGBTQ din Israel și îndelungata luptă pentru egalitate pentru fiecare persoană, dar şi o zi istorică pentru întreaga societate israeliană”, a declarat Horowitz despre noul amendament.

Noua procedură „va împlini visul multora de a întemeia o familie”, a adăugat ministrul Sănătății. Acesta a subliniat că se va face totul pentru a proteja drepturile mamelor-surogat. Potrivit Ministerului Sănătăţii, doar 100 de femei pe an au acceptat până acum să servească drept mame-surogat în Israel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.