Caută
Close this search box.

Inflaţia, la cote dramatice în Turcia

inflaţia

Inflaţia a atins cote dramatice în Turcia. Luna trecută a ajuns la 36,1 %, cel mai înalt nivel din ultimii 19 ani, perioadă în care ţara a fost condusă de Recep Taiyyp Erdogan.

Criza a fost provocată chiar de şeful statului prin politicile de reducere a dobânzilor considerată neortodoxă de analişti.

Turcia a fost evaluată la coada clasamentului economic din rândul ţărilor europene deoarece a avut cea mai mare inflaţie de pe continent şi a opta din lume. Costul consumului a ajuns la 13,58%, pentru prima oară un număr cu două cifre. Economiile cetăţenilor turci au scăzut dramatic. Creşterea accelerată a preţurilor şi scăderea lirei au dus la căderea nivelului de trai iar turcii stau la cozi pentru orice.

Bugetele casnice şi ale companiilor s-au prăbuşit, planurile de călătorii au fost anulate, iar oamenii înceară să mai taie din costuri.

Banca Centrală a anunţat că factori temporari au dus la creşterea preţurilor şi la fluctuaţii ale cursului valutar, potrivit TVR.

Directorii instituţiei se aşteptau la o inflaţie mai mică dar s-au înşelat. Deşi preşedintele Erdogan a cerut guvernului să adopte măsuri pentru încurajarea exporturilor şi a creditării în dauna stabilităţii monedei şi a preţurilor.

Citește și: Vucic: Ultimele achiziţii de armament din Rusia au consolidat armata Serbiei

Criza l-a afectat şi pe şeful statului care a scăzut mult în sondaje înaintea unor alegeri cruciale care vor avea loc cel mai târziu la mijlocul anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri