Caută
Close this search box.

ÎPS Teodosie s-a urcat din nou pe cisternă, ca să sfințeasca apa, de Bobotează

îps teodosie

ÎPS Teodosie s-a urcat şi anul acesta pe cisterne cu apă, pentru a sfinţi agheasma pentru Bobotează, sărbătoarea de mâine.

Apa sfințită va fi pusă apoi în 150.000 de sticle care vor fi împărțite credincioșilor care vor participa la manifestarea religioasă din Portul Tomis.

„Pentru mine nu este un efort să urc pe cisterne, dar unii se mai miră de ce urc. Trebuie apă pentru tot poporul. În mod canonic, Liturghia cuprinde şi aghiasma”, a spus ÎPS Teodosie la finalul slujbei, potrivit Constanța 100%.

Slujba de sfințire a fost transmisă live, pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

După cele două slujbe de șfințire a apei de miercuri, joi, ÎPS Teodosie va oficia tot două slujbe, una în Portul Tomis, unde sunt aşteptaţi circa 20.000 de credincioşi şi în localitatea Ovidiu. La ambele evenimente va arunca în apa mării şi a lacului Siutghiol câte trei cruci.

Despre riscul răspândirii noului coronavirus în cazul aglomeraţiei de Bobotează, IPS Teodosie a afirmat că apa sfinţită nu infectează.

„Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem, să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului că atunci când doreşte ceva foarte mult se grăbeşte să ajungă cât mai repede, nu interpretaţi ca o lipsă de civilizaţie sau de altceva această îmbulzeală. Şi este tocmai râvnă, şi în jurul mântuitorului se îmbulzeau oamenii şi niciodată nu a făcut ordine.

Dar din îmbulzeală el îi remarca pe cei cu credinţă, ca pe femeia cu scurgere de sânge. (…) Agheasma nu infectează, nu e periculoasă. Nici sfânta împărtăşanie, nici agheasma nu infectează şi noi nu avem o rată ridicată a infectărilor.

De aceea, dacă anul trecut nu ne-am infectat, cu peste 10.000 câţi au fost acolo de Bobotează, nici anul acesta nu vom avea. Şi chiar datele procurorilor arată că nimeni nu s-a infectat nici la Sfântul Andrei, nici la Bobotează”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

Procesiunea se va desfăşura, conform acestuia, ca de obicei, cu care trase de boi şi măgari.

„Vom pleca din faţa Catedralei în ziua de 6, la ora 11,20, 11,25, că-i mai lung drumul puţin, până acolo în Portul Tomis. Până colo vor fi cântări şi citiri şi acolo vom face slujba propriu-zisă.

Care cu boi, cu măgari vor merge apoi prin oraş, vor sfinţi oraşul şi, iată, sperăm să ajungă la cât mai mulţi această apă sfinţită, care şi-o doresc oamenii ca pe un leac pentru sufletul lor şi pentru trup. Pentru că agheasma ajută fiinţei noastre, integral”, a declarat IPS Teodosie.

La manifestările de Bobotează sunt aşteptate 20.000 de persoane.

„Dacă anul trecut au fost 10.000, sperăm să vină anul ăsta 20.000. Dumnezeu să le ajute să vină cât mai mulţi, noi nu îi numărăm, vin ei singuri, chemaţi de credinţa care îi aduce ştiind că vin să ia ceva de folos pentru tot anul şi pentru întreaga lor făptură şi pentru suflet şi pentru trup. (…)

Sigur, vom avea şi cruce de gheaţă. (…) Pe data de 5 voi începe slujba la 17,15 la catedrală, ca până la 19,30 cel târziu să fiu în pridvor să sfinţim apa, vor avea acolo peste 100.000 de litri de apă.

S-o sfinţim toată odată şi apoi să se umple sticlele cu apă sfinţită, pentru a fi duse în Portul Tomis şi a fi distribuite cu ajutorul jandarmeriei care ţine ordinea.

Şi le mulţumesc jandarmilor şi poliţiştilor când fac acest mare bine, aceasta să facă mereu, dar să nu mai dea amenzi”, a mai spus IPS Teodosie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri