Caută
Close this search box.

Mircea Geoană: Vom lua măsuri de vigilență sporită și de prezență militară inclusiv în România

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat joi, pentru B1 TV, că în criza generată de Rusia, prin masarea de trupe în jurul Ucrainei, NATO a luat și va mai lua măsuri de creștere a gradului de apărare și descurajare. Aceste „măsuri de vigilență și prudență suplimentară” vizează și România.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

„Lucrurile sunt, cred eu, destul de explicite. Și vorbesc de ce face NATO. NATO și-a luat măsuri prudente de creștere a gradului de apărare și descurajare pe Flancul Estic.

Am înțeles că a fost în vizită la București doamna ministru al Apărării din Franța, având un anunț important. Aliații americani au anunțat, și pentru România, contribuție de 8.500 de militari pentru forța de reacție rapidă a NATO.

În premieră pentru NATO, nave americane din Mediterană sunt puse sub comandă NATO. Avem, până acum, pentru România un anunț din partea SUA și Franța, doi parteneri strategici și naturali ai României, dar sunt convins că vom avea și alte națiuni aliate care vor fi prezente în structurile pe care le vom decide împreună în România, în zona Mării Negre și, în general, pe Flancul Estic”, a declarat Mircea Geoană.

„Fără să fim provocatori, fără să escaladăm, ne luăm, împreună cu liderii militari ai alianței, măsuri de vigilență și prudență suplimentară și acest lucru e firesc, că să ai 120.000 de militari ruși în jurul Ucrainei, în Belarus, în Crimeea, în sudul Ucrainei reprezintă, evident, o mare presiune pentru Ucraina și e un element de prudență, vigilență pe care-l vom lua în atenție.

Acțiunile provocatoare ale Rusiei fac ca NATO să-și ia măsuri suplimentare de apărare și descurajare, deci vom fi extrem de clari. Dacă lucrurile merg într-o direcție greșită în Ucraina, vom lua măsuri de asistență pentru Uraina, fapt ce e firesc, politic, și susținere.  (…)

Vom lua măsuri de vigilență sporită și de prezență militară pe Flancul Estic, inclusiv în Marea Neagră, inclusiv în România, că asta e misiunea NATO, să ne apărăm populațiile și teritoriul, iar românii trebuie să fie liniștiți și încrezători că apartenența la NATO e un lucru extraordinar de pozitiv și o spun acum ca român, nu ca lider al alianței.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri