Caută
Close this search box.

Moldova va achita la timp avansul către Gazprom pentru gazele din ianuarie

gazul

Republica Moldova va plăti la timp avansul pentru gazele din ianuarie către Gazprom, a declarat premierul Natalia Gavrilița, potrivit Reuters

Anterior, cabinetul a anunțat că Gazprom a respins cererea de a reprograma plata gazului din ianuarie, forțând țara să introducă starea de urgență în sectorul energetic.

Moldova și Gazprom au convenit asupra unui contract pe cinci ani care a început la 1 noiembrie și care necesită o plată anticipată până la data de 20 a fiecărei luni.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat inițial că țara a fost capabilă să plătească 38 de milioane de dolari dintr-o factură de 63 de milioane de dolari, dar ulterior Gavriliță a declarat că Moldova va apela la fondurile bugetare pentru a plăti întreaga sumă.

Guvernul a găsit modalități de a plăti Gazprom un avans pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari la timp”, a declarat Gavriliță după o ședință de guvern, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Ea a precizat că guvernul va amâna plata TVA pentru compania Moldovagaz și va transfera către companie fonduri bugetare care au fost destinate anterior compensării populației pentru tarifele ridicate.

Guvernul a anunțat că va cere joi parlamentului să declare stare de urgență, ceea ce îi va conferi puteri extinse pentru a gestiona sectorul energetic, cum ar fi schimbarea livrărilor de gaz de la industrie spre gospodării și utilizarea fondurilor bugetare.

Citește și: Raed Arafat: Unul dintre efectele COVID-19 pe termen lung la copii ar putea fi…

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că vânzările de gaze rusești către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom și fosta republică sovietică, dar gazul era livrat și trebuia plătit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri