Caută
Close this search box.

Pentru a calma spiritele, guvernul din Kazahstan a anulat scumpirile la combustibili. Forțele de securitate caută în continuare protestatari

164 de oameni au murit în violenţele din Kazahstan. Cele mai grave violenţe au avut loc în principalul oraș al Kazahstanului, Almatî, unde și-au pierdut viaţa 103 persoane. Mii de manifestanți au fost arestaţi, iar forțele de securitate continuă să caute protestatari. Pentru a calma spiritele, guvernul a anulat scumpirile la combustibili.

Autoritățile kazahe au anunțat că situația a fost stabilizată în toată țara, după cele mai grave violențe din 30 de ani.

Aeroportul din Almatî, ocupat de manifestanți, a fost eliberat de forțele de securitate.

Anton Zelenov este un turist rus care a fost martor la ocuparea aeroportului. În timpul zilei a fost liniște, dar noaptea s-au auzit bubuiturile grenadelor de șoc. Speriat, a fugit la aeroport ca să plece spre Kîrghîzstan.

„Am început să rulăm spre locul de plecare. Avionul s-a oprit. Căpitanul a anunţat că nu putem debarca echipamentele şi ne-a cerut să aşteptăm puţin. După zece minute a spus: Scuze, aeroportul este ocupat de protestatari. Nu decolează nimeni astăzi”, a povestit el.

Serviciile de securitate și de informații au precizat, totuși, că se desfășoară în continuare o uriașă operațiune antiteroristă.

Protestele continuă, însă, la Zhanaozen.

„Nu îmi este frică!”. „Suntem de acord. Lasă-i să ne împuşte dacă îndrăznesc!”

Oamenii sunt nemulțumiți și în capitală, Nur-Sultan.

Ce a început în urmă cu aproape o săptămână ca o demonstrație contra creșterii prețurilor la combustibili s-a transformat rapid în proteste politice împotriva administrației Tokayev, dar și a predecesorului său, Nursultan Nazarbayev, care a condus țara 30 de ani.

Când a plecat de la putere, Nazarbayev a obținut imunitate pe viață și dreptul de a fi consultat în legătură cu toate deciziile politice din Kazahstan.

Forțele de menținere a păcii din coaliția condusă de Rusia au ajuns în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, și și-au început misiunile. Preluarea pazei obiectivelor strategice a permis deplasarea unor efective kazahe în cel mai mare oraș al țării, Almatî, unde au avut loc și cele mai grave incidente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri