Caută
Close this search box.

Populația de urși este mult peste densitatea optimă în anumite zone din țară

urşi

Numărul urșilor a depășit cu mult densitatea optimă în anumite zone din țară, arată un studiu recent realizat la Brașov. 26 de oameni au murit și aproape 270 au fost răniți în ultimii ani. În căutare de hrană, urșii au început să migreze chiar și spre sud, în afara zonelor montane.

Ministrul Mediului spune că e nevoie de reintroducerea cotelor de prevenție.

Una dintre multele zone des vizitate de urși este comuna Voşlăbeni din județul Harghita. Aproape că nu e săptămână ca animalele să nu ajungă pe lângă casele oamenilor. Sunt perioade când jandarmii sunt chemați zilnic să intervină. Localnicii sunt disperați. Urșii le-au distrus gospodăriile.

Procedura prin care se intervine în cazul în care un urs e periculos este foarte greoaie, spun autoritățile.

De multe ori nici relocarea ori îndepărtarea urșilor nu este o soluție sigură, potrivit TVR.

Județul cu cea mai mare densitate de urși este Covasna, însă zona în care îi întâlnim cel mai des este cea dintre Brașov și Predeal, unde efectivul real e de cinci ori mai mare decât cel optim calculat de specialiști.

Ministerul Mediului așteaptă recensământul urșilor, apoi se vor stabili și măsurile ce se impun pentru evitarea pagubelor și a victimelor omenești.

Legea care permite împușcarea urșilor în cazuri de forță majoră a fost retrimisă de președintele Klaus Iohannis pentru revizuire. Până când va fi adoptată, e în vigoare ordonanța de Guvern care permite doar relocarea și alungarea urșilor care ajung în localități și pun viața oamenilor în pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri