Premierul bulgar Kiril Petkov a intervenit vineri în Parlament şi a respins cererea Rusiei de retragerea a trupelor NATO din Bulgaria şi România şi a cerut Moscovei o dezescaladare în criza în centrul căreia se află Ucraina, relatează site-ul Novnite.com.

”De la această tribună vreau să spun clar că Bulgaria este un stat suveran, iar noi am ales de mult să fim membri NATO. Iar ca atare noi decidem să ne organizăm apărarea ţării în coordonare cupartenerii noştri”, a declatrat Petkov.

”Tratatul de la Washington nu prevede o a doua categorie de state membre cărora apărarea colectivă să li se aplice în mod selectiv sau limitat”, a subliniat el.

”Îndemnăm Rusia să rămână ataşată unui dialog constructiv, în vederea unei dezescaladări a tensiunilor, şi să acţioneze în vederea unei Europe mai sigure, fondată pe statul de drept şi implementarea strictă a angajamentelor juridice internaţionale”, a îndemnat el.

Ministerul rus de Externe a anunţat pe site, că propuneri în domenul securităţii ale Moscovei îndeamnă la o retragere a trupelor NATO din Bulgaria şi România, care au aderat la Alianţa Nord-Atlantică după 1997.

GERB-SDS a evocat o ”amennţare la adresa securităţii naţionale” bulgare şi a cerut o audiere a premierului bulgar, a miniştrilor Apărări şi de Externe în Adunarea Naţională, Parlamentul unicameral bulgar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here