Caută
Close this search box.

Revoluția din Kazahstan. Piața din Almatî a fost evacuată, după ce armata a tras în demonstranți

Joi seara, forțele de securitate din Kazahstan au alungat toți manifestanții din Piața Republicii din Almatî. Locul a fost epicentrul protestelor din oraș.

Potrivit martorilor oculari, există morți și răniți, dar încă nu au fost primite date oficiale.

Autoritățile au blocat accesul în capitala administrativă, Nursultan, potrivit Digi24. Între orele 23.00 și 7.00 nu iese și nu întră nimeni, anunță presa independentă.

Procuratura a deschis un dosar pentru acțiuni teroriste, iar vinovații vor fi încarcerați și vor prim 8 ani de închisoare și pedeapsa pe viață.

Forțele colective de menținere a păcii ale OTSC, care vor opera în Kazahstan, vor număra aproximativ 2.500 de militari, și dacă este necesar, acestea pot fi suplimentate, a declarat secretarul general al organizației pentru RIA Novosti.

Uniunea Europeană este „foarte îngrijorată” de evoluţia situaţiei în Kazahstan, zdruncinat de revolte fără precedent, iar trimiterea unui ajutor militar extern aminteşte de „situaţii care trebuie evitate”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, anunță de AFP, citată de Agerpres.

„Mare îngrijorare în privinţa evoluţiei situaţiei din Kazahstan. Ajutorul militar extern aminteşte de situaţii care trebuie evitate”, a declarat Borrell pe contul său de Twiiter, după trimiterea unor „forţe de menţinere a păcii” de către Rusia şi aliaţii săi din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri