Caută
Close this search box.

România se împrumută cel mai scump din UE, cu dobânzi duble față de anul trecut

împrumutul

România se împrumută la dobânzi aproape duble, comparativ cu aceeași perioadă din urmă cu un an de zile. 

Dacă în februarie 2021 România accesa împrumuturi cu o dobândă de 2,65%, la finalul anului 2021 aceasta a crescut la 5,37%. Ultimul împrumut făcut de ministerul Finanțelor a fost de 710 milioane de lei, cu data scadentă în 2029.

Trendul este unul în creștere, spun specialiștii. Datele consultate de cursdeguvernare.ro, arătă că din 12 ianuarie 2022 nivelul dobânzilor la care se împrumută România pe 10 ani la 5,48%.

România conduce în topul statelor din Europa care se împrumută la o dobândă mare. Totuși, evoluția arată că există un trend crescător în rândul țărilor central europene care sunt în afara Zonei Euro și au un regim valutar similar cu al nostru.

Excepție face doar Cehia, care a staționat la 2,62%. Bulgaria, de exemplu, se împrumută la 0,44% mult sub România, potrivit Digi24.

La polul opus, în topul țărilor care în octombrie 2021 se împrumutau la cele mai mici dobânzi, este Germania care a reușit să acceseze bani la o valoare negativă de – 0,38%. Este urmată de Olanda și Luxemburg.

O rată a dobânzii mai ridicate înseamnă costuri mai mari pentru stat în momentul în care banii trebuie restituiți. Dacă ne uităm la prognozele făcute de către ministerul Finanțelor, vedem că împrumuturile de pe piața externă vor continua și în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri