În mai puțin de o săptămână, românii nu mai pot circula în spațiul Uniunii Europeane fără doza booster a vaccinului împotriva Covid. Practic, dacă au trecut 9 luni de la rapel sau doza unică, certificatul nu mai este valabil.

În țară, guvernul nu va folosi aceleași criterii, anunță ministrul Sănătății.

De la 1 februarie, între statele Uniunii Europene se va circula doar cu dovada dozei booster, dacă au trecut 9 luni de la rapel. În România, certificatul verde Covid nu va fi impus, dacă se va considera că dăunează activității economice și sociale.

„Suntem obligați de legislația UE să îl adoptăm pe cel pentru circulația persoanelor în interiorul Uniunii sau pentru cetățenii Uniunii.

În ceea ce privește utilizarea în interior, trebuie să luăm în considerare prioritățile de sănătate publică, dar și celelalte priorități care țin și de funcționarea economiei. Este o decizie care trebuie luată în guvern, după consultări cu toți actorii sociali”, e de p[rere Alexandru Rafila.

Coordonatorul campaniei de vaccinare crede, potrivit TVR, că ne apropiem de sfârșitul pandemiei și că tendința e mai degrabă de a renunța la restricții, implicit la certificatul Covid. Ceea ce nu trebuie să oprească însă vaccinarea.

„Vom ajunge în faza post pandemică, de endemie, când va conta comportamentul individual. Când mă refer la acest lucru – practic, se va renunța la majoritatea restricțiilor și, din acel moment, fiecare va trebuie să fie mai responsabil pentru sănătatea lui și a celor cu care se întâlnește”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

De altfel, potrivit unui raport al Avocatului Poporului, impunerea certificatului Covid la locul de muncă ar încălca dreptul persoanelor la muncă și protecție socială.

RENATE WEBER, Avocatul Poporului: „Noi am trimis Guvernului punctul nostru de vedere și am susținut foarte ferm că, din perspectiva noastră, sunt neconstituționale și suspendarea contractului de muncă, și faptul că persoana respectivă ar rămâne fără remunerație”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.