Caută
Close this search box.

Secţia Specială nu dispare, se transformă. Legea desfiinţării Secției Speciale a fost pusă în dezbatere publică

predoiu

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

După desființrarea SIIJ, competenţele ei vor fi preluate de o structură inspirată din modelul Parchetului European, cu 12 procurori la centru şi 30 în teritoriu, a anunțat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

„Principala prevedere a proiectului de lege şi scopul proiectului este desfiinţarea SIIJ, începând cu data adoptării proiectului de lege.

Pentru investigarea infracţiunilor care până acum erau în competenţa SIIJ, am folosit un model inspirat din funcţionarea Parchetului European, adică un număr de 12 procurori în centru, la Bucureşti, şi 30 de procurori răspândiţi în ţară, câte doi procurori de fiecare Curte de apel, în total 42 de procurori, care vor investiga infracţiunile care până acum erau în competenţa SIIJ.

Aceşti procurori sunt anume desemnaţi de Plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de Plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, iar cei 30 de procurori din Curţile de apel vor selectaţi şi desemnaţi de Plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de apel”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit Agerpres.

Cu alte cuvinte, va exista o structură specializată, care va putea să-i şantajeze şi terorizeze pe magistraţi. PSD şi-a atins scopul. Secţia Specială, sub alt nume şi cu altă subordonare, continuă să existe. Proiectul de lege privind aşa-zisa desfiinţare SIIJ poate fi consultat AICI.

Predoiu a adăugat că procurorii din Parchetul General vor fi propuşi Plenului CSM, de către procurorul general, iar procurorii de la Parchetele de pe lângă curţile de apel vor fi propuşi Plenului CSM, de către prim-procurorii acestor structuri. Aşadar, Gruparea Savonea va controla cine sunt procurorii care vor controla politic magistraţii. În fapt, ceea ce a implementat PSDragnea, instituţionalizează în toată ţara Predoiu.

Potrivit lui Predoiu, competenţa este partajată între cele două nivele. Procurorii de la Secţia de Urmărire Penală vor desfăşura urmărirea penală în cazul infracţiunilor săvârşite de membrii CSM, judecătorii de la Instanţa supremă şi procurorii de la Parchetul General, judecătorii de la Curţile de apel, procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanţe, judecătorii de la Curtea Militară de Apel şi procurorii de la Parchetul de pe lângă această instanţă.

În competenţa procurorilor de la Curţile de apel vor fi infracţiunile săvârşite de judecătorii de la Judecătorii, Tribunale, Tribunale militare şi de procurorii care funcţionează pe lângă aceste instanţe.

Procurorii care vor fi desemnaţi de Plenul CSM vor avea o vechime de 15 ani – cei de la Secţia de Urmărire Penală şi 12 ani – cei de la Parchetele Curţilor de apel, prevede proiectul de lege.

De asemenea, procurorii vor trebui să aibă calificativul „foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani.

„O conduită morală ireproşabilă şi o experienţă profesională semnificativă, în principal în investigarea infracţiunilor de corupţie şi cele asimilate acestora, infracţiunilor de crimă organizată şi terorism, dar fără a se limita la aceste categorii de infracţiuni. (…)

În ceea ce priveşte situaţia dosarelor existente, ele vor fi transmite de către Parchetul General, în 30 de zile, la parchetele competente, potrivit acestei legi, iar procesul de desemnare şi selectare se va face în 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, a mai spus Predoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri